Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Obojživelník do všech terénů

Kdo potřebuje silnice? Jezdit se dá i bez nich. Třeba v novém ekologickém multifunkčním voze, který si to frčí po zemi, vodě i na ledu.

Mladý čínský designér Yuhan Zhang vytvořil do soutěže sponzorované německou automobilkou Volkswagen unikátní návrh multifunkčního vozidla nazvaného Volkswagen Aqua. Jeho neuvěřitelný futuristický koncept umožňuje autu ladně přecházet z jednoho povrchu na druhý. Jezdí nejen na asfaltu, ale taktéž na písku, ledu a dokonce po vodě.

magazin.cz

Vrtulové vznášedlo
Obojživelník pracuje jako vznášedlo a dokáže vyvinout rychlost maximálně sto kilometrů za hodinu. Unikátní funkčnost doplňuje lesklý a elegantní design, jemuž dominuje plochý tvar, čtveřice vrtulových větráků a zabudované vzduchové polštáře, díky nimž se vozidlo vznáší nad povrchem.

Vozidlo je ještě navíc přátelské k životnímu prostředí, neboť dva motory jsou poháněny vodíkovým palivovým článkem s nulovými emisemi. Jeden z motorů přitom pohání dvojici horizontálních vrtulí a vynáší vůz nízko nad zem, zatímco druhý motor určený pro vertikální vrtule umožňuje pohyb vpřed a kontrolu směru jízdy.

magazin.cz

„Není lepší a pohodlnější způsob přepravy, než jízda vozidlem na vzduchových polštářích, protože to umožňuje cestovat po zemi, ledu i vodě,“ tvrdí mladý návrhář. „Doufám, že Aqua se stane cenově přijatelným superautem, které bude jednoho dostupné široké veřejnosti.“

Podmínky splněny
Soutěž požadovala od designérů, aby pro Volkswagen vymysleli unikátní řešení čínského offroadového vozidla. Ačkoliv se v případě Aqua vozu jedná o velmi futuristický styl, vychází z technologií, které jsou již v současnosti dostupné. Proto se v tomto případě podmínky soutěže podařilo splnit dokonale a výsledek jistě zaujme všechny příznivce neotřelých dopravních prostředků.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2