Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Boj o dobývání vesmíru?

Ruská sonda na cestě k měsíci Phobos selhala. Ruská agentura naznačila možný podíl viny na straně USA.

Fobos-Grunt byla druhou sondou, kterou Rusko vyslalo k většímu ze dvou měsíců Marsu, ale stejně jako ta první na své misi neuspěla. Fobos-Grunt v listopadu sice zdárně odstartovala, ale nepodařilo se jí zažehnout motory a nabrat správný směr. Nyní se očekává, že se její úlomky začnou snášet zpět na zemský povrch: během tohoto víkendu by se mělo na různá místa – většinou do Indického oceánu – zřítit množství odpadu o celkové hmotnosti 200 kilogramů.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos naznačuje, že v případě neúspěchu sondy mohlo jít o sabotáž. Upozorňuje na skutečnost, že k poruchám dochází často na druhé straně Země, kam nedosahují ruské přístroje. Pokud by někdo chtěl zapříčinit neúspěch ruské mise a měl dostatečné technologie, nebyl by to zas takový problém. Současně však přiznává, že ruská agentura neměla na plánovanou misi dostatek peněz. Do tohoto výzkumného projektu investovaly značnou sumu jak čínští sponzoři, tak Evropská kosmická agentura (ESA); podle všeho je právě jejich účast důvodem, proč nemohla být mise odložena. V takovém případě by Roskosmos ztratil jejich finanční podporu.

magazin.cz

K měsíci Phobos se Rusko snaží dostat už od 80. let. Phobos je pravděpodobně planetkou, kterou Mars v daleké minulosti zachytil svou gravitací: více informací mělo být zjištěno právě sondou Fobos-Grunt po odebrání vzorků z povrchu.

Nařčení ze sabotáže sondy není jedinou spekulací o snaze USA udržet si své postavení na poli vesmírných průzkumů. Časopis Spaceflight nedávno přišel s domněnkou, že robotický raketoplán X-37B, který slouží americkým ozbrojeným silám a o kterém vláda odmítá poskytovat informace, ve skutečnosti slouží k pozorování čínského bezpilotního raketoplánu Tiangong-1. Tyto spekulace jsou nejspíš velmi těžko ověřitelné, a tak se můžeme jen dohadovat, zda by měla USA při svých finančních problémech dostatek prostředků k systematické vesmírné špionáži či sabotáži. Samotná existence podobných domněnek však svědčí o tom, že se čím dál tím víc blížíme k době „vesmírných cest“ (neboli Star Treků) a expanzi v podobě, jak ji vídáme ve sci-fi seriálech.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!