Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nabíječka pro život mimo civilizaci

Unikátní nabíječka baterií pro mobilní přístroje nepotřebuje zdroj elektrického proudu, stačí jí lžíce obyčejné vody.

Švédská společnost myFC vynalezla nabíječku pro mobilní telefony, fotoaparáty, GPS navigace a další mobilní přístroje, která dokáže dobít baterii jen s trochou obyčejné vody. Nabíječka PowerTrekk je tak určena pro lidi, kteří z různých důvodů tráví delší čas na odlehlých místech planety mimo zdroj elektrické energie. Přístroj potřebuje pouze lžíci vody na to, aby vyprodukoval energii, která bude stačit zhruba na deset hodin provozu telefonu.

magazin.cz

Chemická reakce
PowerTrekk pracuje na základě jednoduché chemické reakce. Speciální prášek NaSi (silicid sodíku) reaguje s vodou a uvolňuje vodík. Ten v kontaktu se vzduchem zjednodušeně řečeno vytváří elektřinu. Silicid sodíku je nový chemický prášek, který vytvořila „zelená“ energetická společnost SiGNa Chemistry sidlící v New Yorku. PowerTrekk je prvním komerčním produktem využívajícím tuto chemickou sloučeninu.

magazin.cz

Nový vynález pracuje s jakýmkoliv přístrojem, který má USB port a s jakýmkoliv typem vody. Může to být voda z jezera, ale také slaná voda z moře. Dokonce nezáleží ani na čistotě, takže lze nabrat vodu i ze špinavé kaluže. Nevýhodou je nutnost po každém nabití vyměnit kapsli se silicidem.

magazin.cz

„PowerTrekk má proti tradičním přenosným nabíječkám velkou výhodu,“ tvrdí Björn Westerholm ze společnosti myFC. „Nabíjení z palivového článku může začít kdykoliv, nezáleží na počasí, ani se nemusí čekat na správnou pozici slunce, jako v případě solárních panelů.“

magazin.cz

Na cesty v polovině roku
Existence produktu byla poprvé zmíněna minulý rok na barcelonském Mobilním světovém kongresu, avšak nyní byla na výstavě CES v Las Vegas představena zdokonalená a finální verze nabíječky. Na evropský trh by se měla dostat někdy v květnu nebo červnu za doporučenou cenu 199 eur, přičemž výměnné kapsle se silicidem vás přijdou na dvě eura za kus.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2