Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kybernetická můra předčí všechny špióny

Vědci dokázali voperovat do těla živé můry implantát, s jehož pomocí mohou dokonale ovládat její pohyb.

Výzkumný tým Technologického institutu v Massachusetts úspěšně implantoval neurální sondu do těla můry veliké zhruba jako lidská pěst. Pomocí sondy jsou do mozku živočicha vysílány elektrické signály a tím je možno na dálku ovládat let.

 

Vědci tímto způsobem mohou můře přikázat, aby zatočila doleva, nebo doprava a dokonce jakou rychlostí se má otáčet. Ovládání by se dalo dokonce přirovnat k letadlovým modelům běžně řízeným rádiovou vysílačkou.

 

Ovládání nervů

Samotné zatáčení funguje díky poslání elektrického signálu do příslušného nervového svazku. Nervová sonda je přitom napojena přímo na centrální nervový systém hmyzu a dalších pět elektrod vede signál ke konkrétním nervovým svazkům. Změnou elektrického proudu pak vědci určují sílu mávání křídel a rychlost otáčení.

 

Systém je konečně připojen k rádiovému přijímači a baterii, což mu umožňuje přijímat signály dálkového ovládání. Celé zařízení neváží víc než pouhého půl gramu a může být implantováno přímo do břišní dutiny hmyzu.

 

magazin.cz

 

Dočkáme se kyborgů?

„Jejich rozpětí křídel je široké jako natažená dlaň. Jsou to velcí hoši,“ říká ve vědecké zprávě Joel Voldmam z výzkumného týmu. A ještě dodává ke spekulacím neurobiologů, že by podobné sondy mohly být využívány také u lidí: „Ukazuje se, že v lidském organismu je spousta nervů stejné velikosti. Možné to je.“

 

Kybernetická můra je prvním ovocem, které přineslo 18,5 miliónů dolarů investovaných americkou vládou do výzkumu ovládání hmyzu elektrickými signály. Technologie by jednoho dne mohla být uplatněna v armádě nebo tajných službách, pro něž má drobný špionážní hmyz obrovský význam.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1