Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sběr větrné energie přímo v oblacích

Nové vznášející se větrné elektrárny by mohly sbírat energii tři sta metrů nad zemí a významně tak omezit hlučnost a zvýšit efektivitu.

Rozlehlé farmy nevzhledných větrníků by se v brzké době mohly stát minulostí. Nahradit by je měly speciální vznášející se generátory podobné vzducholodím, které sice o moc víc krásy nepobraly, ale alespoň visí tři sta metrů nad zemí a neuslyšíte nepříjemný zvuk rotujících vrtulí.

 

magazin.cz

 

Moderní vzducholoď

Nápad na balónovou elektrárnu se zrodil v hlavách vědců z americké energetické společnosti Altaeros Energies, jejíž zakladatelé pocházejí z Massachusettského technologického institutu. V současné době se podařilo úspěšně otestovat automatizovaný prototyp vzdušné větrné turbíny ve výšce sto metrů. Finální komerční verze by se pak měla vznášet ve výšce tří set metrů, kde je poryv větru silnější a stálejší.

 

magazin.cz

 

Heliem naplněný plášť konstruovaný do tvaru roury ukrývá uvnitř vrtuli a běžně prodávanou turbínu pro přeměnu větrné energie na elektrickou. Umístění v mnohonásobně vyšší nadmořské výšce umožní stejnému generátoru vyrobit téměř dvojnásobek energie, než je tomu u konvenčních větrníků postavených na železných věžích.

 

Nízké náklady

Vítr v třistametrové výšce dosahuje až pětinásobné síly, a proto větrná elektrárna umístěná v takové výšce dokáže podle propočtů ušetřit až 65 procent nákladů na výrobu elektrické energie. Navíc snižuje čas potřebný k instalaci takového zařízení z několika týdnů na několik dnů. Krom toho je balón navržen tak, aby neměl téměř žádný dopad na okolní prostředí a vyžadoval jen minimální údržbu.

 

magazin.cz

 

„Po desetiletí vyžadovala instalace větrných turbín jeřáby a vysoké věže k tomu, aby byly umístěny do výšky pár desítek metrů, kde je vítr slabý a nárazový,“ vysvětluje jeden z tvůrců vzdušné elektrárny Ben Glass. „Jsme nadšení z toho, že můžeme ukázat, jak moderní nafukovací materiály mohou v podstatě kdekoliv vytáhnout větrné turbíny k mnohem silnějším větrům – a to v podobě levné platformy, již lze jednoduše instalovat přímo z prodávaného balení.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!