Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

S magickou koulí lze ovládat i hry

Zábavná robotická koule se kutálí, kam jí ukážete, a když ji popadnete do ruky, poslouží jako unikátní herní ovladač.

V loňském roce se firma Orbotix pochlubila světu zajímavou elektronickou hračkou. Robotická koule Sphero zaujala veřejnost jednoduchou koncepcí – kutálí se po zemi přesně těmi směry, jakými jí ukazujete na dotykovém displeji svého smartphonu. Nyní přichází Orbotrix s opačným řešením. Pomocí koule Sphero můžete ovládat dění na obrazovce.

 

magazin.cz

 

Poslušná koule

Magická koule Sphero je vlastně takový malý robot schovaný uvnitř leštěné kulaté polykarbonátové schránky. Se smartphonem komunikuje pomocí vestavěného bluetooth a to do vzdálenosti zhruba patnácti metrů. Robůtek má v sobě zabudovaný víceosý gyroskop, akcelerometr a síť různých snímačů. Proto se snadno pohybuje do všech stran maximální rychlostí kolem jednoho metru za sekundu. Koule má v průměru 74 mm, váží 168 g a je ji nutné nabíjet ve speciálním stojánku.

 

magazin.cz

 

Pravá zábava nastane ve chvíli, kdy do ruky vezmete iPhone, iPad, nebo jakékoliv zařízení s mobilním operačním systémem Android. Pomocí zdarma dostupných aplikací můžete přímo na dotykovém displeji ovládat pohyb koule, nebo měnit barvu jakou svítí. Je možné rovněž předem nakreslit v editoru jakýkoliv tvar jako cestu, po níž se posléze Sphero na zemi rozjede.

 

 

Herní ovladač

Na letošní herní výstavě E3 představili vývojáři z Orbotix také možnost obráceného využití magické koule Sphero. Pomocí speciální aplikace ukázali, jak je možné využít Sphero společně s iPadem jako unikátní herní ovladač. Ukázka proběhla v jednoduché vesmírné střílečce Exile, která funguje na principu Asteroids, takže se snažíte pilotovat raketoplán a sestřelovat nalétávající nepřátele.

 

 

Stačí popadnout kouli do ruky, v krátkém procesu zkalibrovat pohyb a pak už se můžete vrhnout do vesmíru. Pohybem ruky dopředu, dozadu a do stran kontrolujete let raky, otáčením zápěstí rotule loď kolem své osy a mácháním nahoru a dolu vystřelujete speciální zbraně. Sphero tak funguje jako zábavný 3D ovladač s velmi rychlou odezvou bez přítomnosti nepříjemných lagů.

 

magazin.cz

 

Vylepšená realita

Dalším využitím Sphero v herní oblasti je takzvaná vylepšená realita Augmented Reality Engine. Není to nic jiného, než že se využitím kamery iPadu snímá okolní prostředí a do něj se zasadí jakákoliv virtuální postavička, která na obrazovce kopíruje pohyb koule po zemi. Zapojit lze dokonce i několik koulí najednou, tudíž je ve hrách možné počítat i s multiplayerem. Žádná konkrétní hra s využitím této funkce se zatím nechystá, nicméně vývojáři hodlají vypustit SDK kit, tudíž je vydání takové hry spíše otázkou času.

Magickou hračku si lze objednat na stránkách výrobce za cenu 160 dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1