Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Průhledné solární panely místo oken

Nová technologie průhledných solárních panelů by mohla změnit prosklené budovy na malé elektrárny.

Jedním z hlavních problémů, jež kritikové vyčítají solárním panelům, je vedle nízké efektivnosti také nepříliš estetický vzhled. Zatímco efektivita přeměny sluneční energie na elektrickou se zvyšuje jen pozvolna, vzhled by se v brzké době mohl změnit radikálně.

 

Průhledné články

Vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles totiž předznamenali vývoj průhledných solárních panelů, když vytvořili transparentní polymer, který pohlcuje hlavně infračervené světlo. Toto světlo je pak následně přeměněno na elektrickou energii, přičemž samotný panel zůstane pro lidské oko ze sedmdesáti procent průhledný, což si můžeme představit jako lehce tónované sklo v autě.

„Naše výsledky otevírají potenciál využití transparentních plastových solárních panelů jako přídavných komponentů přenosné elektroniky, chytrých oken generujících elektřinu, fotovoltaiky zabudované přímo do budov a mnoho dalších aplikací,“ tvrdí vedoucí projektu Yang Yang, univerzitní profesor materiálových věd a inženýrství.

Profesoru Yangovi musíme dát zapravdu. Představa mobilních telefonů nebo tabletů se solárním článkem na displeji je více než lákavá. Takové zařízení by bylo možné nechat chvíli na sluníčku a už by se baterka začala dobíjet. Ani energeticky nezávislé budovy, které elektřinu vyrábějí především okny a nehyzdí je žádné další panely, určitě nezklamou příznivce zelené energie.

magazin.cz

 

Složitá technologie

Vědci z Kalifornské univerzity se vývojem solárních panelů z vodivých polymerů zabývají už několik let. Oproti běžným panelům z křemíkových vrstev nabízí nová technologie zejména podstatně nižší hmotnost, vyšší flexibilitu a v neposlední řadě také finančně méně nákladnou výrobu. Dalším krokem vývoje je pak článek z průhledného polymeru, který může být využíván třeba jako výplň oken.

Ani plastový solární článek se neobejde bez kovových elektrod a vodičů, jejichž zprůhledněním se zabýval tým z Kalifornského institutu nanosystémů. Veškeré vodiče průhledného panelu tak byly vyrobeny ze speciální kombinace stříbrných nanovláken a nanočástic oxidu titaničitého. Transparentní článek dosahuje účinnosti přeměny energie kolem čtyř procent, což není ve srovnání s běžnou účinností křemíkových panelů kolem deseti až dvaceti procent tak málo.
 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!