Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Marťanská mise zatím úspěšná

Průzkumné vozítko Curiosity úspěšně přistálo na povrchu Marsu a NASA ihned zveřejnila množství úchvatných záběrů z Rudé planety.

Po několikaměsíčním putování vesmírem dosedlo 5. srpna průzkumné vozítko Curiosity na povrch Marsu. Sonda před přistáním absolvovala nejnáročnější část celé operace, o níž v NASA hovoří jako o sedmi minutách hrůzy. Jednalo se pochopitelně o průlet atmosférou, který se díky speciálnímu tepelnému štítu a padáku zdařil bez vážnějších poškození.

magazin.cz

 

Inženýři z NASA potvrdili, že přistání proběhlo podle plánu a Curiosity se nachází zhruba dva kilometry od předpokládaného místa dopadu. Ihned po přistání se aktivovaly navigační kamery a poslaly na Zem sérii snímků, z nichž NASA poskládala nádherné panorama ukazující rezavě zbarvený povrch kráteru.

magazin.cz

 

Další snímky ukazují detaily okolního terénu tak, jak by je viděl člověk stojící na Marsu. Mimo jiné je na nich možné vidět i části průzkumného vozítka i s drobným prachem, který se zvířil po dopadu na povrch, nebo okolní tmavší skvrny na povrchu způsobené raketovým motorem.

magazin.cz

 

Kamenitý kráter

Na jedné straně se okolní krajina táhne v rovném kamenitém terénu až k hranici kráteru a za ním vyčnívajícího masivu. Na straně druhé směřuje k vysokému pahorku, který se nazývá Mount Sharp. Od Curiosity je vzdálen několik kilometrů a právě tam se nachází hlavní cíl průzkumné mise. Jakmile vozítko dorazí na místo určení, pustí se do zkoumání geologických vrstev hornin, které by měly napovědět více o historii Rudé planety.

magazin.cz

 

Ještě než se šestinohé vozítko vydá na průzkum planety, musí vědci do jeho paměti nahrát nový řídící software, který nahradí letový modul. Operace bude probíhat několik dní, kdy se vypnou všechny ostatní přístroje. Jakmile převezme povrchový modul kontrolu nad ovládacími prvky, pustí se Curiosity do práce. Díky svému vybavení bude fungovat jako pojízdná geochemická laboratoř, která mimo jiné rozpozná přítomnost vody či organických prvků v minerálech.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3