Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Dostane se robot k pobřežní hlídce?

Nový robot dokáže plavat několika styly a není vyloučeno, že jednoho dne vyrazí na pobřeží jako záchranář.

Jestli někdo někdy dokáže vyrobit terminátora, budou to jistě Japonci. V Japonsku se prostě robotikou přímo vyžívají. Jejich roboti jezdí na kole, roboty chovají jako domácí mazlíčky, robot jim masíruje záda, stříhá vlasy, myje okna, seká trávník, robotický pes vodí slepce, pořádají různé závody robotů a nezastaví se ani před robotickým sexem. Napříště by je robot mohl také tahat z vody.

magazin.cz

 

Plavec na baterky

Vědci z Tokijského technologického institutu totiž vytvořili nového člověku podobného robota, který umí plavat v podstatě všemi běžnými styly. Jeho pohyby byly navrženy přesně podle olympijského plavce a zůstává jen otázkou času, kdy se podaří doladit všechny technologické nedostatky, aby robot-plavec mohl vyrazit do terénu.

magazin.cz

 

Zatím je hotov pouze prototyp, který dokáže napodobovat pohyby celého lidského těla při plavaní. Robot dostal přezdívku Swumanoid a umí plavat dopředu kraulem rychlostí 0,64 metrů za sekundu, což odpovídá zhruba třetině světového rekordu. Podobnou rychlostí zvládne plavat znak, motýlka i prsa, kterýžto styl ovšem vyžaduje výměnu nohou kvůli odlišnému pohybu končetin.

magazin.cz

 

Pro vědecké účely

Robot by měl prozatím sloužit pro vědecké účely k měření odporu vody při plavání a k zdokonalování či výuce plaveckých technik. Vědecký tým vedený profesorem Motomu Nakašimou ovšem doufá, že Swumanoid bude moci v budoucnu sloužit jako plavčík sledující pobřeží a pomáhající plavcům v nebezpečí.

magazin.cz

 

„Vytváříme humanoida schopného plavat, tak proč by nemohl být schopen pomáhat lidem, kteří se dostanou ve vodě do problémů,“ tvrdí Nakašima. „Věřím, že je to možné. Zatím je ale hlavním účelem Swumanoida měřit energetický výstup plavců.“

Než si však robot bude moci obléknout červené trenýrky a plovák, budou se muset vědci vypořádat s různými problémy s vodotěsností, silou použitých motorů, dodávanou energií a schopností udržet se bezpečně nad hladinou. Zatím se radši necháme vytahovat z vody prsatou Pamelou nebo šviháckým Davidem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!