Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jaderná ponorka za miliardu liber

Britské královské námořnictvo uvedlo do provozu jednu z nejmodernějších a nejmocnějších ponorek na světě.

Za nově vypuštěnou útočnou ponorku HMS Ambush zaplatilo britské námořnictvo neuvěřitelnou miliardu liber. Jedná se dokonce již o druhou ponorku z obří třídy Astute a celkově jich britská armáda hodlá nakoupit sedm. S takovou útočnou silou by se Britské impérium mohlo stát neohroženým vládcem oceánů.

magazin.cz

 

Neunikne ani myška

Hlavním kontraktorem ponorek je zbrojní koncern BAE Systems, v jehož pobočce BAE Systems Submarine Solutions v Barrow-in-Furness jsou ponorky stavěny. HMS Ambush je vybavena tou nejmodernější technologií, z nichž nejzajímavější je jistě neuvěřitelně výkonné sonarové vybavení, jehož pozornosti neuniknou ani plavidla vzdálená přes půl oceánu. Dokáže vystopovat loď na vzdálenost pěti tisíc kilometrů, takže uslyší vyplouvat loď z newyorkského přístavu, zatímco bude sedět v hlubinách kanálu La Manche.

magazin.cz

 

Za pozornost taktéž stojí výkonný motor poháněný jaderným reaktorem Rolls-Royce PWR 2 a dvěma turbínami Alstom. Pohon je koncipovaný tak, aby byla ponorka schopna nepřetržitého provozu bez nutnosti doplňovat palivo minimálně po dobu dvaceti pěti let. Do přístavu se tak Ambush musí vracet pouze pro zásoby jídla či zbraní. Ponorka urazí denně více než osm set kilometrů rychlostí 29 uzlů s maximální hloubkou ponoru tři sta metrů.

magazin.cz

 

Zbrojní arzenál

Největší údernou silou proti pozemním cílům se stanou řízené střely s plochou dráhou letu Tomahawk, které jsou schopny zasáhnout cíl vzdálený až 1900 kilometrů. Pro námořní bitvy je ponorka vybavená několika torpédomety odpalujícími britská těžká torpéda Spearfish s dosahem až 65 km a účinností jak proti lodím, tak proti ponorkám. Ve výbavě jsou i další zbraně, o nichž se armáda z bezpečnostních důvodů nezmiňuje.

magazin.cz

 

Posádku tvoří sto tři námořníci, jejichž kapitán Peter Green, který tvrdí, že schopnosti nové ponorky jsou nepřekonatelné.

„Tato ponorka je obrovským pokrokem v podmořských operacích,“ dodává kapitán. „Její detekční schopnosti jsou prostě úžasné. Má sonarový systém s výpočetní silou dvou tisíc domácích počítačů. Tato třída ponorek je dost možná nejpokročilejší na světě.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1