Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Elektrický Hummer

Napadla by vás někdy tak zvrácená myšlenka – dát do Hummeru elektromotor? V Británii se na tom ovšem pracuje.

V ikoně terénních vozů, obrovském Hummeru, můžete zdolávat náročný terén, můžete s ním závodit, můžete v něm rozvíjet mužskou ješitnost, ale rozhodně byste si v něm nepředstavili nějaký motůrek na elektřinu. A přece to v Británii někoho napadlo a dokonce se rozhodl svůj plán realizovat.

magazin.cz

 

Ekologická úprava vozů

Nápad se zrodil v hlavách inženýrů z londýnské společnosti Prindville, která se specializuje na stylové úpravy a tuning automobilů různých značek. Kromě vyšperkovávání luxusních modelů podle zákazníkova přání se totiž hodlá soustředit taktéž na ekologii. Získala licence mnoha automobilek k adaptaci jejich modelů do elektrické či hybridní podoby a svůj záměr realizuje podle svého gusta rovnou v nadstandardně luxusním provedení.

Svůj nový elektromobil se totiž rozhodla koncipovat podle oblíbeného terénního vozu Hummer, na nějž už bohužel po problémech General Motors můžeme se slzou v oku jen vzpomínat. Nicméně firma Prindville získala od GM licenci na návrh vlastního elektromobilu přesně podle designových specifikací posledních verzí Hummeru.

magazin.cz

 

Stylový vůz

Elektrický Hummer je pochopitelně o dost menší, než jeho originální předloha. Nicméně celkově vypadá nádherně a ve srovnání s ostatními futuristky laděnými elektrovozítky působí jako pořádné auto. Dvousedadlové vozidlo se třemi dveřmi by mělo být určeno především pro běžný provoz do rušných ulicí velkoměst.

Automobil pod kapotou skrývá dvourychlostní automatickou převodovku a 72V motorový systém napájený z devíti 8V bateriových článků. Dojezd auta na jedno nabití se podle stylu jízdy uvádí mezi šedesáti a sto kilometry. Maximální rychlost elektrického Hummeru je 64 km/h.

magazin.cz

 

Uvnitř vozu nechybí nadstandardní výbava v kvalitním provedení, což šéf Prindville Truska Angel komentuje slovy: „Naše auto je přímým důkazem toho, že zelená volba nemusí nutně vozu ubrat na luxusnosti a krásném designu.“

Tomu ovšem odpovídá také vysoká cena. Elektrický Hummer je zatím dostupný v limitované edici za 25 tisíc liber, nicméně v budoucnu se počítá se sériovou výrobou, a tedy i se zlevněním.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!