Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vladimir Putin / foto: shutterstock

Překvapivé zajímavosti ze života Vladimira Putina

Jeden z nejznámějších zahraničních politiků naší doby. Milovník ruské hudby, ale také skupiny Beatles. I když většina jeho života souvisí s politikou, má mnoho dalších koníčků a zájmů, kterým se naplno věnuje.

Fascinují ho dějiny a sbírá starožitnosti

Vladimír Putin je známým sběratelem starožitností a umění a díky svému nadšení vlastní mnoho hodnotných sbírek. Nezajímá se ale pouze o koupi starožitností. Často navštěvuje umělecké galerie a také zkoumá a poznává zajímavá místa spjatá s dějinami. V roce 2013 se například potápěl v ponorce ve Finském zálivu, aby prozkoumal zbytky námořní fregaty. V srpnu 2015 během návštěvy Krymu stejným způsobem objevoval vrak byzantské obchodní lodi z 10. století.

Společnost Apple pro něj vyrobila speciální Apple hodinky

Ruský prezident se cítil poctěn, když se dozvěděl, že společnost Apple vyrobila speciální hodinky s tématikou Putin. Jedná se o hodinky pokryté zlatem, na kterých je zobrazen dvouhlavý orel a moskevské panorama. Celkově bylo vyrobeno pouze 999 kusů těchto hodinek a jejich pořizovací cena vyjde na asi 3000 dolarů. 

Co spojuje Putina s Leninem?

Zajímavý je vztah jednoho ze členů Putinovy rodiny se slavným vůdcem komunistického režimu. Nejedná se však o žádné politické vazby, Putinův dědeček Spiridon Ivanovič Putin pracoval jako kuchař v Leninově venkovském sídle. Osvědčil se natolik, že byl později najat dokonce také jako Stalinův šéfkuchař. Kvůli této skutečnosti byl později vyškolen NKVD, což byla organizace předcházející dnešní KGB. V té se později uplatnil jeho vnuk Vladimír jako elitní agent.

Putin polyglot

O Vladimíru Putinovi je známo, že mluví několika jazyky. I to mu zřejmě pomohlo stát se nejmocnějším mužem planety (dle amerického žebříčku Forbes). Hovoří plynně německy, dokonce během cesty německé kancléřky Angely Merkelové v roce 2013 působil jako tlumočník. Mnozí se domnívají, že dříve pracoval jako agent KGB v Německu. Dále se domluví anglicky, rozumí hodně v polštině a ukrajinštině. Při návštěvě Arménie působil tak, že velmi dobře chápe i tento jazyk. Co se češtiny týče, určitě by byl schopný rozumět i naší řeči. 

Nadšený a úspěšný sportovec

Sportem Putin doslova žije a rád svoji sportovní vášeň prezentuje i v médiích. Vyniká hlavně v bojových sportech. Džudo se začal učit už v 11 letech a získal v něm černý pás, stejně jako později v karate či v bojovém cvičení taekwondo. Kromě bojových sportů si naplno užívá jízdu na koni, potápění, rybaření, aktivně hraje lední hokej a lyžuje. Díky svému sportovnímu nadšení stál za organizací olympijských her v Rusku nebo závodů F1. Momentálně se může těšit na Mistrovství světa ve fotbale 2018, které bude zanedlouho zahájeno, a jehož přípravy jsou v plném proudu.

Anketa

Překvapivé zajímavosti ze života Vladimíra Putina

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!