Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šeříky - symbol vítězství / foto: shutterstock

Šeříky, zapomenutý symbol vítězství nad fašismem

Dnes slavíme den vítězství hlavně vzpomínkovými akcemi, přehlídkami vojenské techniky a reportážemi z historických dob. Dříve byly ovšem symbolem vítězství obyčejné šeříky.

Uplynulo už hodně let od první vojenské přehlídky, která oslavovala vítězství nad fašismem. Tato událost se paradoxně nekonala osmého či devátého května, nýbrž 24. června 1945 v Moskvě, jako oslava právě skončené války.  Hned další rok a roky po něm následující se ovšem tato událost konala v květnu. Nejenom v Moskvě, ale v dalších zemích osvobozených od Němců, ať už Sověty, Brity nebo Američany.

Den vítězství sice tehdy ukončil nejhroznější válku v dějinách, přesto oslavuje její ukončení, tedy nesmírnou radost těch, kteří přežili. Dnes vidíme v období tohoto výročí hlavně vlajky, vojáky a vojenskou techniku. Ovšem v minulém století byly symbolem vítězství v našich zemích hlavně šeříky. Proč?

Šeříky byly v někdejším Československu dokonce na poštovních známkách.
Šeříky byly v někdejším Československu dokonce na poštovních známkách.

Je to jednoduché. Lidé se v květnu 1945 chtěli přijíždějícím vojákům nějak odvděčit, a proto jim chtěli něco darovat. Jenže všeho byl tehdy nedostatek a tak brali cokoliv pěkného, co bylo po ruce. Na keřích tehdy kvetly zrovna šeříky, a tak všichni trhali hlavně tento květ. Proto byly osvobozující tanky plné barevných trsů šeříků a celá města jimi voněla. Při osvobozování Československa padlo přibližně 140 000 sovětských a 119 až 350 amerických vojáků (údaje se liší v závislosti od zdroje). Nezapomeňme tedy na jejich oběti, které nám přinesly svobodu. Až ucítíme vůni šeříku, zkusme si představit ty slavné dny, které ukončily válku, a buďme rádi, že žijeme v míru.

Šeříky, zapomenutý symbol vítězství nad fašismem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!