Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Internetové bankovnictví / foto: Shutterstock

Ideální řešení pro malé i velké nabízí mKonto

Osobní účet je dnes samozřejmostí. Jedná se o jeden ze základních druhů bankovních účtů. Bez účtu se prakticky již v dnešní moderní době nelze obejít.

Na běžný účet je zasílána zaměstnavatelem mzda, lze i provádět transakce. Osobní účet je přínosný v mnoha směrech.

Běžný neboli osobní účet. Nezbytnost pro každodenní život

Jedná se o druh účtu, jenž je základním bankovním produktem pro správu vašich financí. Záměrem je umožnit hospodaření s finančními prostředky prostřednictvím některé banky, tj. bezhotovostně. Výsledkem je usnadnění manipulace. Běžný účet je nutností mající mnoho výhod.

Účet slouží coby důležitá adresa, na kterou je vám zasílána mzda, peníze od třetích osob, tj. přátel, známých apod. Prostřednictvím běžného účtu lze provádět veškeré platební transakce, tj. vklad, výběr. Běžný účet je i jakýmsi odrazovým můstkem pro komfortnější služby, jako je například internetbanking neboli internetové bankovnictví, placení prostřednictvím platební karty apod.

Využití běžného účtu v praxi obnáší možnost vkládat hotovost na přepážce banky či prostřednictvím vkladového automatu, jestliže daná banka tento způsob umožňuje, či zaslání peněz převodem, výběr hotovosti prostřednictvím bankomatu či na přepážce, bezhotovostní převod na jiný účet, zadání platby k úhradě, nastavení trvalého příkazu apod. Avšak samostatný běžný účet má klesající tendenci, neboť trendem jsou balíčky služeb zvané konta. V tomto případě získáte od banky různé nadstandardní služby bez dalších poplatků.

mKonto má co nabídnout. Založení i vedení účtu je zdarma

Běžný účet bez jakéhokoliv poplatku. Veškeré příchozí i odchozí platby jsou zdarma, stejně tak trvalé příkazy, vedení účtu apod. Vklady v hotovosti lze provést na poště. Především účet spravujete prostřednictvím internetového nebo mobilního bankovnictví. Jestliže v měsíci zaplatíte kartou minimálně 1500 Kč nebo máte zřízen k účtu ještě i jiný úvěrový produkt, máte vedení platební karty zdarma. Pokud tuto podmínku nesplníte, je zde poplatek ve výši 29 Kč.

Účet pro děti a mladé. Je vhodné vést děti k hospodaření s penězi

Proč dítěti zřídit dětský účet? Důvodů je hned několik. Jednak je neustále apelováno na zvýšení finanční gramotnosti. Dále je dobré vést dítě ke správnému hospodaření a vážit si peněžní hodnoty. Pro dětský účet je typické úročení celkem interesantní úrokovou sazbou, kterou nabízí banky většinou u spořicího účtu. Lze tak konstatovat, že dítěti je založen účet, jenž je zároveň i spořicí, jestliže ho tak budete chtít využít. A dalším faktorem je, že účet pro mladé je do 18 let věku. A dnes si mládež přivydělává v rámci různých brigád, které jsou povoleny již od 15 let. Tímto tak junior již může obdržet na svůj účet svou první finanční odměnu za odvedenou práci.

mKonto pro děti je určeno pro vaši ratolest od narození do 15 let věku dítěte. Účet je založen zákonným zástupcem, tj. povětšinou rodičem, na rodný list dítěte. K dětskému účtu je reálné zřídit až čtyři spořicí účty, kam si tak dítě může odkládat peníze. Každý spořicí účet si lze libovolně pojmenovat. V kompetenci dítěte je přesun financí z účtu na spořicí účty. Vše je zdarma. Avšak převod na jiný účet už dítě provést nemůže. Plnou kontrolu nad spravováním dětského účtu má zákonný zástupce, jenž může provádět veškeré transakce.

Účet pro mladé. Prvně dítě začíná již spravovat samo své finance. Tento typ účtu je určen pro věkovou skupinu od 15 do 18 let věku. K založení adolescent potřebuje pouze občanský průkaz. Spravování je na stejné bázi jako běžný účet, jaký mají dospělí.

Spořicí účet aneb jde to i zajímavější metodou

Je pravda, že spoření kvůli situaci na aktuálním trhu není až tak zajímavou záležitostí. Avšak lze to i lepší cestou, jako je například varianta ukládání jisté části peněz při každém nákupu. I jen po malých částkách lze naspořit jistý finanční obnos. Stačí i v rámci nákupu odeslat předem stanovenou částku na spořicí účet.

Částky na spoření jsou odvedeny z platebních příkazů, z plateb prostřednictvím kreditní i debetní karty. A není nic snadnějšího, neboť mSpoření si lze nastavit v internetovém bankovnictví. Vše tak učiníte z pohodlí domova a jen pouhým krokem v nastavení. Dnes prakticky lze značnou část vyřídit online.

Založení účtu online aneb důraz kladen nejen na komfort

V dnešní moderní internetové době je reálné založení účtu online, tj. prostřednictvím internetu. Na webové stránce bankovní společnosti se vyplní žádost a odešle ke zpracování. Postup při zakládání a ohledně aktivace účtu se již liší na základě konkrétní bankovní instituce.

Nicméně většinou se jedná o výběr ze dvou možností. Buď po odeslání žádosti můžete zvolit variantu, kdy k vám přiveze smlouvu na podpis kurýr, nebo druhou možností je dojít podepsat smlouvu na pobočku. Jedná se o nutný proces, kdy vás tak banka může ověřit a identifikovat.

K tomuto článku není otevřena diskuze