Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dětská hra / foto: shutterstock

Lékaři varují: Děti nemají čas na hraní. A to je špatně!

S blížícím se novým školním rokem mnozí rodiče přemýšlí a plánují, do jakého kroužku přihlásí svoji ratolest. Nejlépe každý den do nějakého, ať je pěkně program naplánovaný od rána až do večera.

Zaměření na úspěch - pochybný trend dnešní doby

Snaha mít vše detailně naplánované se bohužel negativně promítá i do života našich dětí. Stále více rodičů si totiž myslí, že pro své dítko udělá to nejlepší, pokud ho každý den přihlásí minimálně do jednoho mimoškolního kroužku. S myšlenkou všestranného rozvoje děti navštěvují sportovní, umělecké, jazykové i hudební kroužky, pokud začnou pokulhávat ve škole, přidají k tomu rodiče i hodiny doučování. V takové časové náročnosti jim pak ale už nezbývá čas na činnost pro jejich rozvoj nejdůležitější - pro samotnou hru. Podle průzkumů dochází k neustálému snižování času, který mohou děti hře věnovat. Za posledních 20 let se doba hraní u dětí snížila o 25 % a pouze s polovinou dětí předškolního věku chodí alespoň jeden z rodičů ven za účelem hry na dětském hřišti, pískovišti či ve volné přírodě. Přitom přirozená hra dětí je pediatrickou společností považována za základní činnost pro zdravý vývoj dětí.

Význam hry

Hra pomáhá dětem rozvíjet mnoho dovedností, naučí se díky ní vyjednávat s ostatními lidmi, zvyšuje pozornost i sebekontrolu a celkově zlepšuje fungování mozku. Vzájemnou a sdílenou radostí při hře děti eliminují stres a rozvíjí vlastní fantazii. Díky tomu jsou schopni chápat různé hypotetické události i okolní svět.

Jak se může tato situace promítnout do budoucnosti?

Pokud bychom úplně vypustili hru z dětského světa, bude to mít negativní dopad nejen na dětství takových jedinců, ale také na dospělost a pracovní život. Mohli bychom se za pár let setkávat s osobnostmi bez kreativního myšlení a bez schopnosti spolupráce, u kterých navíc hrozí nárůst duševních problémů. Takoví lidé pak fungují jako roboti - jsou pouze naprogramováni na určitou činnost, kterou jim někdo naplánuje. Nedopusťme tedy, ať se z našich dětí stanou bezduchá individua bez vlastního názoru. Ten se totiž také mimo jiné při hře vytváří a snaha prosadit ho opět dítko někam posouvá. Dopřejme našim dětem volnou hru podle jejich představ a dejme jim k ní dostatek času, ať je jejich dětství šťastné a naplněné. Jedině tak budou moci fungovat spokojeně i v dospělosti.

Lékaři varují: Děti nemají čas na hraní. A to je špatně!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!