Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úspora energie / foto: Shutterstock

Nová zelená úsporám opět šetří vaše peníze

Program Nová zelená úsporám je zpět. A s mnoha inovacemi, se kterými na dotace dosáhne více lidí. Možná mezi nimi budete i vy. Využijte jich.

Plánujete zateplení svého domu či výměnu oken? Nebo obojí? Zkrátka je u vás na pořadu dne rekonstrukce se vším všudy? Pak zbystřete. Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo stavebníkům maximálně vyjít vstříc a podmínky udělení dotací doslova osekalo na nezbytné minimum. Výsledkem je, že na ně nejenom dosáhne větší počet lidí.

Rekonstrukce od podlahy

Rozhodli jste se vzít svou rekonstrukci opravdu zgruntu, tzv. od podlahy? Dobře děláte. Čím více opatření ve svém domě uděláte, tím vyšší dotaci od státu získáte. Vaše šance jsou v případě rodinného domu až 5 milionů a 50 % uznaných nákladů a u bytových domů se pohybujeme v částkách do 10 milionů Kč a 20 % uznaných nákladů. Už jen tyto cifry stojí za zvážení, nemyslíte? Navíc, pokud současně využijete i Kotlíkové dotace, čekají vás další bonusy.

Kde můžeme ušetřit

Cílem Ministerstva životního prostředí je úspora energií. I ta by měla být v hledáčku vašeho zájmu. V tomto ohledu doporučujeme využít služeb Energetického poradenství v rámci Nové zelené úsporám, jež nabízí na svých stránkách společnost EON, která vás maximálně dostane do obrazu. Ne všichni si dostatečně uvědomujeme, kde všude je vůbec možné ušetřit.

Stavební úpravy svépomocí

Spolu se zateplením fasády, podlah a střechy dokáže hotové divy výměna oken a modernizace vytápění spočívající ve výměně kamen na tuhá paliva za modernější zdroj tepla, ať již se jedná o kotel plynový, na biomasu či tepelné čerpadlo. A stavební úpravy nově můžete vykonat svépomocí, nebo si najít šikovného řemeslníka. Není tedy nutné obracet se na profesionální firmu.

FVE, nebo solární ohřev vody?

Znatelnou úsporu přináší i fotovoltaická elektrárna, solární ohřev vody, ale třeba i zelená střecha, která může být skvělým izolantem vašeho objektu. V létě jej bude ochlazovat a v zimě v něm udrží teplo. Možností, jak ušetřit, je zkrátka celá řada. Pro maximální efekt je samozřejmě doporučujeme zkombinovat.

Zajímá vás, jak ušetřit za energie? Potřebujete poradit se zateplením domu, dotacemi nebo třeba s volbou vhodného vytápění? Na webu E.ON Rádce najdete mnoho praktických tipů a triků pro úspory elektřiny a plynu v domácnosti a můžete si zde snadno  domluvit osobní, telefonickou či emailovou konzultaci s energetickým poradcem.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze