Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanský muž se sokolem / foto: shutterstock

Zvíře jako národní slovanský symbol. Jaký význam má v konkrétní zemi?

Národní symboly reprezentují historické a kulturní dědictví jednotlivých zemí. Je zajímavé, že u Slovanů převládají symboly se zvířecí tématikou. O jaké zvířecí patrony se jedná a jak k nim jednotlivé země přišly?

Bělorusko – Zubr evropský

Na běloruském území se rozprostírá jeden z nejstarších a největších pralesů na evropském území. Právě zde, jako téměř na jediném místě, se můžete setkat se zubrem evropským v jeho přirozeném prostředí. Po první světové válce tento druh již téměř zanikl, místní obyvatelé jej však díky umělému chovu zachránili a zasloužili se o jeho opětovný návrat do přírody. Mají tedy být právem na co hrdi, a tak není divu, že statného zubra považují za reprezentativní symbol své země.

Bulharsko – Lev

Samotný král zvířat je oficiálním národním symbolem Bulharska. Ve státním znaku najdeme vyobrazeny dokonce tři lvy, kteří symbolizují sílu, odvahu a hrdinství. Podle jedné populární legendy tři lvi zastupují tři staré historické oblasti Bulharska – Moesie, Trácie a Makedonie.

Chorvatsko – Kuna

Určit chorvatský zvířecí symbol není složité, je totiž zároveň názvem jejich oficiální měny. Chorvatské platidlo kuna je opravdu pojmenováno podle tohoto mrštného hlodavce a můžeme za tím najít i podstatné historické souvislosti. Ve středověku byla totiž kožešina těchto zvířat vysoce ceněna a sloužila jako obchodní měna místo zlata.

Česká republika – Dvouocasý lev

Svého zvířecího zástupce má i Česká republika a je jím bezesporu dvouocasý lev, kterého doplňují moravská a slezská orlice. S jeho vyobrazením se můžeme setkat na velkém i malém českém státním znaku a jako symbol Čech se objevuje již od 13. století. Jeho původ nejčastěji vysvětluje legenda o knížeti Bruncvíkovi, který bájného lva osvobodil v cizí zemi před drakem a on ho za to věrně doprovázel a ochraňoval ho. O původu dvou ocasů se dodnes vedou spory, nejčastěji se však historici přiklánějí k vysvětlení, že dva ocasy měly znamenat souběžnou vládu Přemysla Otakara II. a jeho otce Václava I., jelikož právě v tomto období jej Přemysl Otakar II. přijal jako své erbovní znamení.

Černá Hora – Dvouhlavá orlice

Nejen že dvouhlavé orly nenalezneme nikde v přírodě, natož pak v této slovanské zemi. Lidé z Černé Hory si však zvolili toto mýtické zvíře za svůj oficiální symbol, který se vyskytuje na jejich erbu. Spojení dvou hlav má údajně poukazovat na jednotu mezi církví a hlavou státu.

Polsko – Orel bělohlavý

Podle dávné legendy to byla právě bílá orlice, která zakroužila nad hlavou bájnému Lechovi a jeho družině, se kterou putoval po neznámých krajích s cílem nalézt místo, které bude úrodné polemi a lesy a poskytne potřebnou ochranu a užitek jeho lidu. Lecha majestátní pták natolik očaroval, že se rozhodl usadit se se svým lidem právě na území, nad kterým kroužila legendární bílá orlice. Není tedy divu, že se pro Poláky stala symbolem, který již v době středověku zdobil polský erb a dnes je součástí oficiálního polského znaku. V některých situacích ji lze spatřit také na polské státní vlajce.

Rusko – Medvěd hnědý

Medvěda jako symbol představující ruskou krutost a mazanost přiřkli Rusům cizinci. Šlo o vlastnosti, které ostatní země kritizovaly a poukazovaly na ně. Rusům se však přirovnání s negativním nádechem natolik zalíbilo, že si z medvěda vytvořili vlastní národní symbol, který v jejich očích představuje sílu a houževnatost ruského národa.

Srbsko – Vlk

Srbové vlky uctívají a obdivují od pradávna a v dřívějších dobách dokonce existoval zákon, který zakazoval lovit a zabíjet tato nebezpečná zvířata.  Ve vlku vidí nezkrotné, nebezpečné, statečné, mazané, divoké a pyšné zvíře, které podle nich charakterizuje typickou srbskou povahu. Slovo vlk – srbsky vuk bylo jméno, které se často dávalo srbským vládcům jako znamení jejich síly a neohroženosti.

Zvíře jako národní slovanský symbol. Jaký význam má v konkrétní zemi?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!