Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Víno / foto: Shutterstock

Víte, jak postupovat při výběru vína? Poradíme vám

Vinaři si své receptury chrání po staletí. Vypěstovat opravdu chutné víno není jednoduché, stejně jako pro laika není snadné vyznat se v nepřeberném množství druhů.

Pokud vždy přijdete do obchodu, prohlížíte si regál zprava doleva a naopak, ale nakonec si stejně žádnou láhev nevyberete, protože se prostě v odrůdách nevyznáte, následující řádky jsou pro vás jako stvořené.

Vzhled vína mnohé prozradí

Prvně se zaměřte na to, jak vůbec víno vypadá, tedy konkrétně na barvu a čistotu. U bílého vína si všimněte, zda má světle zelenkavou, žlutou či zlatavě žlutou barvu, protože dané odstíny signalizují, že se jedná o velice dobrou odrůdu. Jestliže je nádech spíše do šedé či hnědé, vraťte láhev raději do regálu.

Pokud rádi pijete červené víno, u něj by měl být odstín světle rubínový až temně rudý, rozhodně ne našedlý či nahnědlý. Jakmile tedy nezaznamenáte zakalení, přejděte na testování vůně.

I vůně je důležitá

Jakmile k vínu přivoníte, neměl by vás odradit štiplavý až dráždivý zápach. Červené i bílé víno by vám mělo vonět po květinách anebo ovoci. Důležité je čisté a harmonické aroma bez nepříjemných pachů. Jestliže se vám na vůni něco nezdá, zřejmě víno obsahuje těkavé látky.

Poznat kvalitní víno podle chuti není jednoduché

Poté přejdete k samotnému ochutnání vína. Poznat kvalitní alkoholový nápoj vyrobený z hroznů není opravdu snadné, protože chutě jsou rozmanité v závislosti na odrůdách. Zatímco někomu chutnají spíše svěží až ovocná vína, jinému jemně kyselá.

Jestliže si chcete koupit opravdu dobré víno, například i šumivé víno, podívejte se do nabídky internetového obchodu vinoadestilaty.cz. V bohatém produktovém portfoliu najdete mimo jiné šampaňské, sekty a spoustu dalších lahodných vín. Rozdělená jsou do přehledných kategorií, přičemž nechybí ani návody, jak se v nabídce zorientovat.

K tomuto článku není otevřena diskuze