Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vězeň / foto: shutterstock

Jsou Češi národem kriminálníků? Aneb které země mají největší počet vězňů?

V rámci EU se Česká republika umístila na 2. místě v počtu vězňů na sto tisíc obyvatel, předehnala nás pouze Litva. A kde na světě je nejvíce vězňů v poměru k počtu obyvatel?

V českých věznicích se nachází více než 21 tisíc lidí. Podle analýzy projektu Evropa v datech tak na sto tisíc obyvatel připadá 203 vězňů, což je po Litvě druhé nejvyšší číslo v EU. Obecně nejvyšší podíl vězňů na sto tisíc obyvatel v rámci celé Evropy připadá Rusku a v rámci celého světa pak USA.

Jaká je situace v ostatních evropských zemích a která má světový primát?

Na první příčce žebříčku se umístila Litva s 235 vězni, na třetím potom Lotyšsko se 195 vězni na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší podíl vězňů má na evropském kontinentu Rusko (389) následované Běloruskem (343) a Tureckem (318). „Více vězňů na obyvatele než v Česku najdeme ještě v Gruzii, Ázerbájdžánu a Moldavsku. Hůře než my jsou na tom v tomto ohledu tedy jen některé země bývalého Sovětského svazu a Turecko,“ říká Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech. Úplně nejhorší situace je ovšem ve Spojených státech amerických (USA), kde je neuvěřitelných 655 vězněných na 100 tisíc obyvatel.

Smutné prvenství Ameriky
Smutné prvenství Ameriky

Na opačném konci žebříčku se nachází Lichtenštejnsko, kde na sto tisíc obyvatel připadá jen 27 vězňů. Následují ho Island (37) a Finsko (51), jak vyplývá z databáze Výzkumného ústavu pro kriminální politiku na Londýnské univerzitě.

Kolik nás vězni stojí?

V českých věznicích se nachází celkem více než 21 tisíc vězňů, a zařízení tak přesahují svou kapacitu. Náklady na jednoho vězně se přitom podle Vězeňské služby ČR pohybují okolo 1 000 Kč za den. Český rozpočet tak vězni stojí celkem zhruba 21 milionů korun denně.

Jaké jsou možnosti řešení?

Věznicím mohou ulehčit alternativní tresty, jako je například domácí vězení. Od září 2018 v Česku funguje systém elektronických náramků, který provádění takových trestů usnadňuje. U majetkových trestných činů usilují Nejvyšší státní zastupitelství a Nejvyšší soud o častější ukládání peněžitých trestů. Ministerstvo spravedlnosti vládě začátkem března předložilo návrhy novel trestního zákoníku a trestního řádu, které mají změnu podpořit.

Inspiraci pro alternativní tresty lze čerpat i ze zahraničí. Například v Německu se peněžité tresty ukládají v 85 % případů, v Nizozemsku v polovině, v Rakousku potom ve třetině případů. V Česku podíl peněžitých trestů podle údajů Nejvyššího státního zastupitelství dosáhl v roce 2017 podílu 14,7 %. „V Německu, Nizozemsku i Rakousku je podíl vězňů na sto tisíc obyvatel nižší než 100. Patří tedy do skupiny zemí s nejnižším podílem uvězněných,“ doplňuje Adéla Denková z Evropy v datech.

Jak si stojíme v počtu vězněných žen?

Česko patří k evropské „špičce“ také s podílem žen ve vězení a společně se Slovenskem se umisťuje v první desítce evropských zemí podle podílu žen mezi uvězněnými osobami. U nás i východních sousedů tvoří ženy okolo 7,5 % vězňů. Větší podíl (okolo 8 %) vykazují Malta, Kypr a Rusko. Naopak nejméně žen mezi vězni mají balkánské země – Albánie 2 %, Kosovo 2,5 % a Bosna a Hercegovina 3 %.

Jsou Češi národem kriminálníků? Aneb které země mají největší počet vězňů?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!