Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Psychopat / foto: shutterstock

Jak poznáte psychopata a jak se s ním dá vypořádat?

Jaký je rozdíl mezi neurochirurgem, který bez mrknutí oka operuje mozek a sériovým vrahem vyhazujícím se stejným klidem do povětří školu? Z hlediska vnímání emocí téměř žádný, z hlediska socializace diametrální.

Není psychopat jako psychopat

Když se řekne psychopat, představí si většina z nás na první dobrou Hannibala Lectera z Mlčení jehňátek. Většina socializovaných psychopatů vám ale bude mozek z hlavy vyjídat pouze obrazně. Hlavní touhou psychopata je totiž moc. Nad všemi a nad vším. Tomu podřizuje vše. Pokud mu v jeho touze nebráníte, prakticky jste mu ukradení. Jakmile si ale všimnete jeho lží, manipulací, překrucování pravdy a podvodů nebo na ně dokonce upozorníte, počítejte s prudkou odezvou, v rámci níž se celá situace otočí proti vám.

Socializovaný psychopat je mistrem manipulace

Jakmile se jednou dostanete do hledáčku psychopata, počítejte s tím, že z toho bez újmy nevyjdete. Jakmile totiž psychopata naštvete, udělá vše pro to, aby vás zničil. Vzhledem k absolutní absenci jakékoliv empatie, smyslu pro morálku či alespoň snahy dodržovat zákony, obrátí psychopat jakékoliv logické argumenty proti vám. A pokud mu argumenty dojdou, jeho poslední věta bude začínat „já chci“.

Jak se ze spolupráce s psychopatem nezbláznit?

Nepřistupujte na jeho hru. Nenechte se vtáhnout do diskuzí s psychopatem a rozhodně na sobě nedávejte znát, jak moc vám jeho bezcitné chování ubližuje. Psychopata utrpení jeho oběti rozvášňuje k ještě horším činům, kterými se dotyčného nebožáka snaží dobít. Chybí mu totiž soucit, lítost či úplně obyčejná sebereflexe, která by ho donutila se nad svým chováním zamyslet a přehodnotit ho. Psychopat není schopen se ze svých činů poučit. Snad jen s výjimkou těch situací, kdy jej jeho chyba svedla z cesty k moci. To je potom schopen své další chování napravit.

Psychopati mají horší čich

Zatím se neví proč, ale tento jev byl již u řady kriminálních psychopatů pozorován. Vybalí-li si tedy váš bezohledný kolega, kterého z psychopatie podezíráte, na pracovní poradě velmi aromatický oběd, který během jednání s klidem zkonzumuje, můžete si být jisti, s kým máte tu čest.

Jak poznáte psychopata a jak se s ním dá vypořádat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!