Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oslavy prvního máje / foto: shutterstock

Před 30 lety se konal poslední klasický Prvomájový průvod

Je to neuvěřitelné, ale od změny režimu ze socialismu ke kapitalismu nás dělí už tři desítky let. Jak se změnila oslava Svátku práce a jaké průvody a oslavy se konají dnes?

Už pouze starší polovina naší populace si pamatuje každoroční oslavy prvního máje za socialismu. Tehdy jsme vyráběli mávátka, šili vlajky a transparenty. Na rozdíl od dnešní doby nikoho nenapadlo, že by nebyly v češtině nebo slovenštině. Stinnou stránkou na tom bylo, že účast na průvodech byla tak nějak povinná, nepsaná pravidla nakazovala zúčastnit se. Jako děti jsme svátek měli celkem rádi, jako dospělí už méně. Dalo se ovšem „vymluvit“ způsobem: „Byli jsme na chatě a zúčastnili jsme v obci, kde leží,“ nebo jiným výmyslem. Součástí průvodů byly i různé kulturní akce, prezentace zajímavých výrobků a výstavy. Nechyběla samozřejmě tribuna s místními socialistickými vůdci, pronášejícími politické projevy.

Prvomájový průvod roku 1978, jak jej natočil pan Havránek (zdroj youtube)

Dnešní oslavy

I dnes se konají různá setkání na náměstích z důvodu oslavy Svátku práce. Ovšem chodí na ně pouze ti, kteří tam opravdu chtějí být. Naopak, mnohé jiné skupiny a organizace se tyto setkání snaží narušovat, možná proto, že jim připomínají oslavy, které se konaly za socialismu. Bohužel, politika se z oslav tohoto dne neztratila ani dnes. Stává se, že ti lidé, kteří odsuzují dnešní účastníky Prvomájových setkání, zároveň odsuzují ty, kteří se neúčastní jiných průvodů, například pražského Prague Pride. A stejně je tomu i naopak.

Tento den se ovšem slaví i jiný svátek - První máj, lásky čas. Kdo by si nepamatoval slavné verše Karla Hynka Máchy: "Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas, hrdliččin zval ku lásce hlas...". Ano, tento den by každý muž měl vzít svou dívku či ženu pod rozkvetlou třešeň a políbit ji. 

Které země Svátek práce slaví?

Dnes mají na počest tohoto svátku volno lidé ve dvou nejlidnatějších zemích - Číně a Indii, stejně jako v nejrozlehlejší zemi - Rusku. Celý jihoamerický kontinent slaví bez výjimky, stejně jako Střední Amerika. V Africe, Evropě i Asii se výjimek najde jen málo. Pouze již zmíněné Spojené Státy a Kanada přesunuly Svátek práce na Září, jindy slaví i Japonsko a Austrálie.

Tmavě modrou barvou země, kde se 1.Máje slaví Svátek práce, případně jiný svátek (světle modrá), slaví se jindy (světle červená), neslaví se (tmavě červená)
Tmavě modrou barvou země, kde se 1.Máje slaví Svátek práce, případně jiný svátek (světle modrá), slaví se jindy (světle červená), neslaví se (tmavě červená)

Před 30 lety se konal poslední klasický prvomájový průvod

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!