Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozdělené Německo / foto: shutterstock

Německo je i 30 let po pádu Berlínské zdi rozděleno

Když 9. listopadu 1989 padla Berlínská zeď, brali to Němci na obou stranách jako nový začátek velkého Německa. Euforie opadla, a i když zeď už neexistuje fyzicky, Němci ji stále silně vnímají.

Berlínská zeď se objevila 13.srpna 1961, a téměř okamžitě se stala symbolem studené války. Nejprve to byl  plot z ostnatého drátu, později nahrazený panely ve tvaru obráceného “T.” Měla celkovou délku 165 kilometrů, a rozdělila Berlín na Západní a Východní. Za dobu její existence bylo východoněmeckými pohraničníky zabito značné množství občanů NDR. První oběť zemřela 11.den existence zdi, poslední 5.února 1989. Mnoho občanů toužících po svobodě nechala pohraniční stráž NDR v hraničním pásmu vykrvácet... 

Třicet let po pádu zdi by si každý osmý Němec přál její obnovení. Tato překvapivá skutečnost má zčásti původ v přetrvávající vzájemné nevraživosti. “Východní” Němci mají ty “západní” za nafoukance, kteří všechno vědí nejlépe, a ti zase je za sousedy, kteří si neustále na něco stěžují, a odčerpávající “západní” prostředky.

Spolu s tím, jak dnes “východní” Německo chudne, stoupá občanská soudržnost, a lidé se tam paradoxně cítí být více Němci. Stále mají pocit, že jsou v Německu občany druhé kategorie, ačkoli přiznávají, že materiálně se mají lépe než před sjednocením.

Na Oktoberfestu si většinou všichni Němci rozumějí.
Na Oktoberfestu si většinou všichni Němci rozumějí.

Je veřejným tajemstvím, že krátce po pádu zdi se do bývalého východního Německa začali přesouvat lidé s ne právě čistými úmysly, a také  různé zkrachovalé existence. Místa na univerzitách v mnoha případech obsadili neúspěšní pedagogové ze Západu.

“Východní” Němci stále s nostalgií vzpomínají na své jesle, školky, školy, kvalitní péči o děti, a také na nezastupitelnou úlohu žen ve společnosti. Vždyť měli nezvykle mnoho ředitelek nejrůznějších podniků. Stavělo se obrovské množství panelákových bytů, a tato výstavba dnes velmi chybí, nejen v Německu.

V kontextu těchto skutečností se nelze příliš divit, když si více než polovina “východních” Němců  dnes myslí, že myšlenka socialismu byla dobrá. Naproti tomu si více než polovina “západních” Němců, kde ženy byly často v domácnosti, myslí, že sjednocení přineslo výhody pouze pro “východní.

Ačkoli je dnes Něměcko jedna země, nelze si nevšimnout přetrvávajících rozdílů, například i ve volebních výsledcích. Dokonce i na satelitním snímku nočního Berlína má každá polovina jinou barvu. Léta strávená odděleně se v lidech nesmazatelně podepsala, a bude trvat celé generace, než se tyto rozdíly srovnají.

Německo je i 30 let po pádu Berlínské zdi rozděleno

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!