Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sv. Korona na obraze / foto: Wikimedia Commons

Svatá Korona byla dříve považována za patronku před epidemiemi

Seznamte se sv. Koronou, mučednicí, která v důsledku současné pandemie koronaviru neupadla v zapomnění.

Legenda o statečné a hrdé dívce je známa po celém světě. Její stopy dohledáme v Asii, v Evropě i v Africe a jako svatou ji dodnes uctívá řecká, latinská, a dokonce i etiopská církev. Kdo byla tajuplná dívka, jejíž jméno je totožné se současnou virovou nákazou sužující celý svět?

Podle církevních údajů se Korona provdala ve velice mladém věku za Viktora, římského vojáka ze Sieny, který byl stejně jako ona členem rané křesťanské komunity. Bohužel si společné manželské soužití příliš neužili a oba zemřeli ve velice mladém věku mučednickou smrtí. Jako první přišel o život její muž, když v Římské říši vypuklo pronásledování Kristových následovníků. Viktor se odmítl vzdát své víry, za což si vysloužil popravu stětím.

Křesťanská víra

Korana zanedlouho následovala svého muže, způsob její smrti byl však neskutečně krutý. Zemřela popravou, při které bylo její tělo uvázáno mezi dvě pevně ohnuté palmy. Po uvolnění palem došlo doslova k prudkému roztržení těla odsouzené. Tento výjimečně trýznivý způsob smrti si údajně vysloužila za odmítnutí obětovat pohanským modlám, což panovníkovi vysvětlila následovně: „Dali mi jméno Korona a ty chceš, abych byla zbavena své koruny?“

Pozůstatky Korony i Viktora se nacházejí v italském městě Castelfidardo v provincii Ancona a dokonce relikvie sv. Korony nechal ve 14. století umístit císař Karel IV. do chrámu sv. Víta v Praze. Svatá Korona byla považována za symbol vytrvalosti ve víře, a také byla uctívána jako patronka chránící před epidemiemi a před nepříznivým počasím. Dodnes se například v Dolním Rakousku pořádají poutě sv. Korony, ve Vídni bychom nalezli lékárnu sv. Korony a podle rakouských médií po ní mohly být pojmenované i mince ražené rakouskou mincovnou v letech 1892-1924, tzv. koruny.

Chrám sv. Víta

Jestliže byla sv. Korona patronkou chránící před epidemií, nabízí se souvislost mezi jejím jménem a pojmenováním současného virového onemocnění. Shodu v nich však nehledejte. Koronavirus nezískal své pojmenování podle sv. Korony, nýbrž podle charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu, který má tvaru sluneční koróny. Jedno by však sv. Korona přeci jen zařídit mohla. Církev na sv. Koronu vzpomíná 14. května, tak by se nám patronka chránící před epidemií mohla postarat o to, aby k tomuto datu byla pandemie koronaviru již na ústupu.


Paradoxní situace: Sv. Korona byla dříve považována za patronku před epidemiemi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!