Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrovolníci z řad studentů lékařských fakult / foto: Facebook/Dobrovolníci z řad studentů lékařských fakult

Češi zvládají dobu koronavirovou bravurně. Pomáhají si a inspirují se navzájem.

Nikoho by ještě před pár týdny nenapadlo, že budeme procházet takovou zkouškou, jakou je karanténa a další související opatření. V této době se ukazuje, jak si jako národ stojíme – a není to vůbec špatné.

Napříč republikou se nese vlna solidarity, pomoci a inspirace, kterou se snaží lidé navzájem povzbudit. Každý den tak narážíme na příklady těch, kteří se snaží pomoci ostatním se s touto nelehkou situací vyrovnat. Na sociálních sítích najdete několik skupin, kde se propojují nejrůznější komunity. Ačkoliv je osobní kontakt více než nenahraditelný, v této chvíli nejspíš oceňujeme, že se skrze Facebook a další platformy můžeme propojit s ostatními, ať už je to rodina, přátelé, nebo třeba lidé, se kterými sdílíme stejné zájmy. To vše nám může pomoci tuto dobu přečkat a zároveň se obohatit o nové poznatky a zkušenosti.

Dobrovolníci z řad studentů lékařských fakult

Testování na koronavirus

Touhu pomáhat má v sobě téměř každý student medicíny. Dříve, než vůbec propukla největší koronavirová krize, se proto studenti lékařských fakult šikovali na pomoc. Začalo to šesti sty dobrovolníky z pražských lékařských fakult, postupně se však s rostoucím rizikem virové nákazy přidávalo více a více studentů. K dnešnímu dni má facebooková skupina Dobrovolníci z řad studentů lékařských fakult více než 3 300 členů, kteří jsou připraveni nastoupit do nemocnic a bojovat s koronavirem v první linii. Mezi zdravotnická zařízení, kde dobrovolníci pomáhají, patří např. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice na Bulovce, Thomayerova nemocnice, Ústav pro péči o matku a dítě, a mnohé další.

Postupně dochází také k distribuci dobrovolnické pomoci i do menších mimopražských zdravotnických zařízení, kde mají studenti možnost se zapojit v místě svého bydliště. Pomoc, kterou dobrovolníci poskytují, se týká také nouzových infolinek, hlídání dětí zdravotnického personálu FNKV, nebo třeba darování krve, ke kterému byli hromadně vyzváni. Mezi další aktivity našich studentů patří i šití roušek a informování laické i odborné veřejnosti o onemocnění COVID-19.

Dobré koronápady

Kvůli nouzovému režimu je většina Čechů nucena zůstat doma s tím, že mají možnost maximálně dojít do práce nebo na nákup. Proto se objevují různé iniciativy, které pomáhají a radí, jak tuto dobu přečkat. Nabízí tipy na učení s dětmi, práce na dálku, psychohygienu, pohyb nebo třeba na zajímavé filmy.

Starost o domácí mazlíčky

Nadační fond Pes v nouzi

Během krizových situací se často zapomíná na pohodlí domácích mazlíčků. Naštěstí se objevily organizace, které začaly shánět dobrovolníky pro venčení psů, jejichž páníčci jsou v karanténě, případně se jedná o seniory, či dlouhodobě nemocné, kteří se bojí vycházet ven (či nemohou). Tato aktivita se setkala s obrovským zájmem, díky kterému je o každého mazlíčka i v době koronavirové krize postaráno. "Obrovská vlna podpory a ochoty pomoci druhým, která se zvedla po zavedení různých protikoronavirových opatření, nás velmi dojala a překvapila. Je skvělé vidět, že lidí kromě vzájemné pomoci také myslí na pejsky, na které současná situace také dopadá minimálně ve formě omezené možnosti jít se vyvenčit se svými páníčky," řekla Eva Šteklová za nadační fond Pes v nouzi.

Český červený kříž

Český červený kříž pomáhá v době koronavirové

Humanitární organizace Český červený kříž funguje v dnešní České republice již jeden a půl století. Její dobrovolníci pomáhali při největších krizích a jinak tomu není ani v době koronavirové krize. Šijí roušky, pomáhají seniorům i handicapovaným, vzdělávají o prevenci, nebo venčí psy osob v karanténě. Dobrovolníků má organizace nově již přes dva tisíce a aktuálně se lidé k Českému červenému kříži mohou připojit alespoň na sociální síti. "Lidé Český červený kříž všeobecně znají a obzvlášť v posledních týdnech jsme začali pociťovat obrovskou sílu a vůli dobrovolníků pomáhat v duchu hesla: Někdo jiný neexistuje. Pomoc druhým je na vás. Vidíme, že ochota pomoci druhým je v nás, a je skvělé zjišťovat, kolik ochotných lidí je všude po republice," řekla Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže.

 

Češi zvládají dobu koronavirovou bravurně. Pomáhají si a inspirují se navzájem.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!