Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Galaxie / foto: shutterstock

Vědci narazili na výjimečnou galaxii z dob úplných prvopočátků našeho vesmíru

Většina z nás si podobu galaxie vybaví jako spirálu nebo kouli. Těm znalejším se možná vybaví proslulá Galaxie v Andromedě, která je považována za naši nejbližší sousedku, se svým typicky protáhlým spirálovitým tvarem.

Galaxie ve tvaru mezikruží je ale přinejmenším neobvyklá

Ještě navíc, když se její zrod datuje na úplný počátek našeho vesmíru, kdy neexistovaly ani hvězdy, jak je známe dnes. Obě tato kritéria galaxie Ohnivý kruh splňuje a astronomové ji konečně spatřili na vlastní oči. A kladou si otázku, jak mohl tento neobvykle vypadající objekt vzniknout? Galaxie R5519 totiž opravdu vypadá jako ohnivý kruh nebo obruč, který používají cvičitelé v cirkuse k proskakování svých tygřích či lvích svěřenců. Tedy při troše fantazie.

Stará galaxie

Co udělalo díru v jejím středu?

Převažuje názor, že za nestandardním tvarem galaxie vzdálené od nás 11 milionů světelných let stojí nějaká srážka či náraz tělesa, které prolétlo přímo středem galaxie a zanechalo v ní díru, kterou pozorujeme dnes. Otvor má průměr necelých 18 tisíc světelných let a celá galaxie více než 42 tisíc světelných let. Díra uprostřed je tedy poměrně velká a dosahuje téměř poloviny průměru samotné galaxie. Možná je ale všechno úplně jinak. Uprostřed galaxií obvykle trůní extrémně velké černé díry, které svojí silou pomáhají držet objekt vcelku. Nabízí se tedy otázka, zda onen otvor uvnitř galaxie není právě taková černá díra. Tato varianta se zdá ale nepravděpodobná, protože černé díry se obvykle pro pozorovatele ze Země jeví jako velmi jasné kvasary.

Vesmírná tajemství

Jak stará je stará galaxie?

Podle dostupných informací považují astronomové galaxii Ohnivý kruh za jednu z nejstarších galaxií, která vznikla přibližně 3 miliardy let po velkém třesku, tedy asi před 11 miliardami let. Jak se zdá, zhruba po 2 miliardách vývoje se srazila s tělesem poměrně velkých rozměrů a v této podobě ji dnes můžeme pozorovat. Bylo zjištěno, že v této galaxii velice intenzivně vznikají nové hvězdy. Touto aktivitou předčí Ohnivý kruh dokonce i naši Galaxii, a to až 50 krát.

Vědci narazili na výjimečnou galaxii z dob úplných prvopočátků našeho vesmíru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!