Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lockdown / foto: shutterstock

Jak se nezbláznit z dlouhodobé karantény a zachovat si i doma psychickou kondici

Zastihla vás nepříjemná informace o nuceném pobytu doma a již nyní se obáváte, jak to všechno zvládnete? Neděste se, pobyt doma si můžete jednoduše zpříjemnit.

Nenechte se strhnout špatnou náladou

Další home office? Ještě loni byste skákali radostí, v katastrofickém roce 2020 ale již tuto zprávu většina z nás považuje za špatný vtip. Ať již vás čeká osamocený pobyt doma, anebo si jej užijete s celou rodinou, rozhodně není nutné, aby se pro vás tato doba stala utrpením. Při dodržování několika málo pravidel si ji můžete dokonce poměrně zajímavě vychutnat.

Spokojená rodina

Bez pravidelného režimu to nepůjde

Lidský organismus je nastaven na pravidelné střídání bdění a spánku. Jakmile mu tento režim narušíte, odvděčí se nejen zdravotními neduhy, ale také špatnou náladou či v horším případě depresemi. Abyste těmto stavům předešli, snažte se jakýs takýs režim dodržovat i při pobytu doma. Samozřejmě vás nikdo nenutí, abyste vstávali každý den tak brzy, jako když chodíte do práce. Určete si ale pevnou hodinu, do které se zvládnete probudit, umýt a nasnídat a ideálně i převléknout. Celodenní přecházení po bytě v pyžamu vám na náladě nepřidá.

Každý den se snažte vykonat něco užitečného

Máte-li home office, zřejmě po vás bude nadřízený vyžadovat práci. To již samo o sobě stačí, abyste nepromarnili den. Jestliže jste doma s dětmi, nastavte si pevně hodiny, které se jim věnujete a pracujete společně například na domácích úkolech, a hodiny, kdy pracujete sami za sebe a děti pošlete si hrát. V tuto dobu by vás neměly rušit.

Děti a karanténa

Pobyt doma si užijte

Nejen prací živ je člověk, proto je potřeba si domácí karanténu také vychutnat. Vzpomeňte si na všechno, co jste chtěli vykonat, až bude jednou čas. Teď ho máte. Tak toho využijte, třeba už další příležitost nebude. Naučte se vařit nový pokrm, věnujte se hře na nějaký hudební nástroj nebo začněte malovat. Do těchto aktivit můžete zapojit i děti, možná vás překvapí, kolik talentu v sobě skrývají a třeba se v budoucnu některé takto objevené dovednosti mohou začít věnovat naplno. Karanténa zkrátka nemusí být jen noční můrou, přistoupíte-li k ní aktivně, může vás pobyt doma i obohatit.

Nejen prací živ je člověk, proto je potřeba si domácí karanténu také vychutnat. Vzpomeňte si na všechno, co jste chtěli vykonat, až bude jednou čas. Teď ho máte. Tak toho využijte, třeba už další příležitost nebude. Naučte se vařit nový pokrm, věnujte se hře na nějaký hudební nástroj, začněte malovat nebo začněte fotit. Navíc si můžete fotky vytisknout i na domácí tiskárně, díky čemuž svou zálibu zhmotnit. Pokud použijete při tisku kvalitní toner do tiskárny, můžete se těšit na výsledné fotky jako z copycentra. Do těchto aktivit můžete zapojit i děti, možná vás překvapí, kolik talentu v sobě skrývají a třeba se v budoucnu některé takto objevené dovednosti mohou začít věnovat naplno. Karanténa zkrátka nemusí být jen noční můrou, přistoupíte-li k ní aktivně, může vás pobyt doma i obohatit.

 

 

 

 

Jak se nezbláznit z dlouhodobé karantény a zachovat si i doma psychickou kondici

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!