Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Typy osobností / foto: shutterstock

MTBI typologie rozhoduje nejen o vašem úspěchu v zaměstnání

Při pohovoru na některou z pozic ve středním či vyšším managementu nadnárodních firem se můžete setkat s celou řadou způsobů hodnocení vaší osobnosti.

Myers-Briggs Type Indicator vychází z modelů C. G. Junga

Osobnostních modelů se v psychologii vyskytuje stále více. Některé jsou více vypovídající než jiné. Jeden z nich je ale pro svoji vysokou přesnost využíván i personalisty velkých nadnárodních firem. Jde o model MBTI vytvořený dvěma americkými psycholožkami, matkou a dcerou, který rozděluje osobnostní typy na základě několika kritérií podle:

  • Způsobu interakce s okolním prostředím na introverty a extroverty
  • Přístupu ke zpracování informací na osoby zaměřené na myšlení a cítění
  • Získávání informací na typ intuitivní a smyslový
  • Stylu prožívání života na jedince preferující vnímání anebo usuzování

Tyto 4 skupiny kritérií vytvářejí celkem 16 možných kombinací osobností, které nesou různá označení podle profesí, k nimž mají nejblíže. Setkat se zde můžete například s typem vědec, učitel, analytik, vizionář, pečovatel, ochránce či vůdce.

Osobnostní typ

Jste jak Bill Gates nebo spíše Mozart?

Asi správně uhodnete, že právě tyto osobnosti mohly být v rámci MBTI hodnocení určeny jako vůdce, tedy typ člověka vyznačující se extravertním chováním spojeným se získáváním informací prostřednictvím intuice a jejich zpracováním s využitím myšlení. Preferovaným životním stylem je usuzování. Člověkem tohoto typu je například Bill Gates. Jeho pravým opakem je typ skladatel, který naopak preferuje introverzi, získávání informací prostřednictvím smyslů a jejich zpracování na základě pocitů. Typickým představitelem je Wolfgang Amadeus Mozart. Takto lze charakterizovat i zbývajících 14 osobnostních typů a prakticky pochopit jejich životní motivaci a přednosti, ale i nedostatky.

Bill Gates

MTBI je hojně využíván ve firemní praxi

Tento test dokáže posoudit vhodnost konkrétního člověka pro danou pozici ještě předtím, než ji dotyčný začne vykonávat. Jde tak o skvělý nástroj pro personalisty pro otypování lidí, které pořádně neznají. Výsledkem jsou pak spokojení zaměstnanci i zaměstnavatelé, protože se na klíčové pozice dostanou lidé, kteří si s nimi dokážou poradit.

MTBI typologie rozhoduje nejen o vašem úspěchu v zaměstnání

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!