Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kouření marihuany / foto: shutterstock

Historický původ konopí a jeho zařazení na seznam zakázaných látek

Konopí nebylo vždy považováno za rostlinu produkující pouze omamné drogy. Využíváno bylo mimo jiné na výrobu papíru, textilií, provazů, ale i léčivých látek. Kde se vzalo a proč je jeho osud tak komplikovaný?

Rostlina stará více než 10 000 let

První exempláře konopí se objevily na svazích Himalájí před více než 10 000 lety. Lidé je pěstovali zejména kvůli jejich léčivým vlastnostem. Zcela prokazatelně se již od prvopočátku konopím léčila zácpa, menstruační bolesti, kožní choroby, malárie. Známy byly také jeho omamné účinky, které podle starověkých Číňanů umožňovaly navázat komunikaci se světem duchů. Konopí se později rozšířilo i do starověkého Egypta, kde bylo využíváno k výrobě tkanin a rybářských sítí. Na konci 19. století se tato rostlina stala dokonce nejrozšířenější surovinou pro výrobu papíru. Zhruba ¾ světové produkce této komodity byly vyrobeny z konopí.

Konopí jako léčiva

Napoleonští vojáci objevují hašiš

Do Evropy se konopí dostalo až koncem 19. století díky napoleonským tažením. Napoleon však dal svým vojákům díky oblíbenosti hašiše zákaz konopí vůbec konzumovat. Přesto se stalo v Evropě uznávaným léčivým prostředkem na celou řadu neduhů a jeho účinky byly podrobeny důkladnému zkoumání, přičemž některé ze studií dospěly k tomu, že pravidelná konzumace konopí není více škodlivá než popíjení alkoholu.

Složení konopí

Marihuanový daňový zákon zamezil rozšíření konopí

Kampaně proti využívání konopí začaly být vedeny teprve od poloviny 20. století. To již bylo využíváno pro výrobu celé řady průmyslových produktů včetně stavebních hmot a snad i překáželo realizaci obchodních plánů některým průmyslovým loby. Například textilní průmysl nahradil konopí bavlnou, papírenský dřevem. Ameriku zaplavila také vlna rasismu vůči mexickým migrantům kouřícím marihuanu. Přesto byla americká Deklarace nezávislosti psána ještě na konopném papíře. V roce 1937 byl v USA přijat Marihuanový daňový zákon, který na konopí uvalil prohibici. V OSN se o postavení konopí mimo zákon zasadila americká delegace v roce 1961, kdy jednotlivé členské státy také ratifikovaly jednotnou úmluvu, jejímž výsledkem bylo postavení konopí mimo zákon a jeho označení za nebezpečnou drogu. O změnu tohoto stavu dnes usiluje mnoho aktivistů v různých zemích světa, které postupně konopí opět legalizují. Zda se podaří tyto cíle naplnit, ukáže teprve budoucnost. Jedno je ale jisté, konopí je kontroverzní rostlina, která nedá mnohým spát. Důvody se však často liší.

Historický původ konopí a jeho zařazení na seznam zakázaných látek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!