Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matčino objetí / foto: shutterstock

Chorobný strach o dítě zastíní všechny radosti rodičovství

Každý rodič má o své dítě strach, je to přirozené a naprosto normální. Pokud však strach přeroste zdravou mez a směřuje až k chorobné úzkosti, dokáže velice negativně ovlivnit život rodičů i dítěte.

Chorobným strachem trpí pochopitelně z 99 % matky. Někdy se můžou nadměrné obavy objevit už v těhotenství, jindy s odchodem z porodnice či s první krizovou situací nebo třeba s prvním hlídáním babičkou. Chorobný strach se často objevuje u maminek, které z nějakého důvodu o své dítě už v minulosti přišly.

Chorobný strach

Jak poznat, že už nejde o běžný strach?

Neustále přemýšlíte o tom, zda se o dítě dokážete dobře postarat, pochybujete o všem, co pro dítě děláte. Tato úzkost se vzájemně prolíná s takovým tím pocitem „jsem neschopná matka“.

Pokud vaše dítě onemocní byť jen banální infekcí, hroutíte se v představě smrtelné nemoci.

Nedokážete své dítě nechat pohlídat ani nejbližší osobou... babičkou, tetou, v nejhorším případě ani vlastním otcem dítěte. Pokud tak uděláte, provedete to jednou a naposledy, protože trpíte neskutečnou úzkostí, že se něco stane a vy své dítě už neuvidíte.

Máte strach, že si dítě ublíží při jakékoliv činnosti, když se učí chodit, jezdit na kole a podobně. Odmítáte banální dětské úrazy. Jste si jistá, že se vašemu dítěti stane určitě úraz, který ho navždy poznamená.

Nechat dítě chviličku bez dozoru na pískovišti s ostatními kamarády je pro vás nemyslitelné. Bojíte se ho spustit z očí, protože máte plnou hlavu únosů dětí a podobných tragédií.

Dezinfikujete přehnaně vše, s čím přijde dítě do styku, protože co kdyby mu ublížily všudypřítomné viry a bakterie.

Dítě a matka

Jak se se svými úzkostmi vypořádat?

Rozhodně to nebude jednoduché poprat se se všemi těmito démony, které vás sužují a omezují vás ve šťastném životě. Je potřeba zkoušet se k podobným myšlenkám stavět trochu jinak. Naučit se přijímat, že ne vše ovlivníte. Přijmout, že dítě několikrát za život onemocní, že si rozbije koleno, ale nemusí jít hned o smrtelnou nemoc nebo nejtěžší úraz.
Myšlenkám se samozřejmě člověk nedokáže vyhnout, ty přichází a přicházet budou. Ale důležité je učit se s nimi zacházet tak, aby z vás netvořily hromádku nervů. Zaměřujte se na situace, které ovlivnit můžete. Proč se denně trápit, že může přijít válka nebo se stane tragická havárie a vy o dítě přijdete? Takové a podobné situace vás jenom uvrhnou do obrovské úzkosti.

Vypořádávat se s chorobným strachem a úzkostí je těžké, a pokud se tomu nedokážete postavit sama, ani vám nepomůže podpora rodinných příslušníků, nestyďte se vyhledat odborníka. Chcete přece se svými dětmi žít v klidu a užívat si radostné a šťastné chvíle a ne se pouze choulit v objetí strachu.

Chorobný strach o dítě zastíní všechny radosti rodičovství

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!