Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šampaňské a kaviár / foto: shutterstock

Gastronomický luxus v podobě kaviáru

Kaviár je považován za skutečný rybí klenot a nazýván také černým zlatem. Pro jedny je na talíři symbolem luxusu, pro jiné je to ovšem jen zbytečný rozmar. Za kilo toho nejdražšího kaviáru zaplatíte až 2,5 milionu korun.

Odkud se bere kaviár

Jeseter, stěhovavá ryba žijící v chladných vodách severní polokoule, bývá nejčastěji zdrojem kaviáru neboli solí konzervovaných rybích jiker. Rusko a Írán, dvě největší kaviárové velmoci světa, nejčastěji loví v Kaspickém moři, ale jesetera najdete také ve velkých jezerech a řekách na severu Evropy a v chladnějších oblastech Atlantského a Tichého oceánu. Prvním, kdo začne s podáváním nasolených jiker, jsou již před naším letopočtem Číňané. Ti však používali jikry kapří, po jeseterovi sáhli první Peršané. Přisuzovali totiž kaviáru řadu léčivých schopností. Luxusním zbožím jej učiní až ruský car a během 14. století se tato pochoutka začne objevovat na stolech bohatých Evropanů.

Kaviárové pochoutky

Kaviár za kačku

Ač se to dnes může zdát neuvěřitelné, v 19. století se Spojené státy staly jedním z největších výrobců a vývozců kaviáru a byl tam k dostání doslova v každé hospodě, a to za pouhý niklák. Strategie byla jasná, kaviár je slaný, vyvolává větší žízeň a lidé poté více utratí za pivo a jiné pití. Nekontrolovatelný lov ovšem vedl k tomu, že se jeseter ocitl mezi ohroženými druhy a z kaviáru se stala opět exkluzivní lahůdka.

Červený kaviár

Není kaviár jako kaviár

Kaviár se získává z různých druhů jesetera po celém světě, přičemž každý druh má své specifické vlastnosti. Výsledný produkt se navíc může lišit také podle způsobu zpracování nebo přísad, které mu mají dodat osobitý charakter. Nejdražší kaviár na světě pochází z Rakouska, kde jej na rodinné farmě v Salcburku získávají ze speciální odrůdy sibiřských albínských jeseterů. Výroba trvá 8 až 10 let a výsledný produkt má bílou barvu a lesk mu dodává 22karátové jedlé zlato, kterým je po dehydrataci posypán. To už stojí za 2,5 milionu korun, nemyslíte?

Gastronomický luxus v podobě kaviáru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!