Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pohřeb / foto: shutterstock

Lidský kompost jako nový trend v pohřebnictví

Běžně se lidé po smrti blízkého musejí rozhodnout, zda zvolí klasický pohřeb, nebo kremaci. Nově však existuje i možnost nechat lidské tělo volně se přeměnit v úrodnou zem, aby dokonale splynulo s přírodou.

Tradiční způsoby pohřbívání

To, že jednou všichni zemřeme, nijak ovlivnit nemůžeme. Je tedy potřeba následně nějak naložit s mrtvým tělem. Každý z nás má možnost si způsob pohřbu zvolit a informovat o tom předčasně svou rodinu, aby následně bylo jeho přání splněno. V současné době se většina lidí rozhoduje mezi pohřbem do země a zpopelněním těla. Existují již však i ekologické trendy propagující recyklaci a souznění člověka s přírodou, a ty nepovažují za přijatelné ani jednu z uvedených možností.

Ekologický pohřeb

Ekologický pohřeb

Klasický pohřeb do země využívá různé chemikálie, které mají zpomalit rozklad těla, aby začal co možná nejpozději. A právě všechny tyto látky se dostávají do země. Ani kremace není příliš ekologická vzhledem ke vznikajícímu oxidu uhličitému unikajícímu do ovzduší. Proto vznikl koncept stavějící na využití přírodních a spontánních procesů k tomu, aby se tělo proměnilo na kompost, tedy čistou a naprosto ekologickou úrodnou zeminu. Kompostování je jako legální způsob nakládání s lidským tělem uznáváno například ve Švédsku a také v americkém státě Washingtonu.

Kompostování

Jak lidské kompostiště vypadá

Ve Washingtonu vzniklo v roce 2019 první lidské kompostiště na světě. Jedná se o zastřešenou zahradu plnou zeleně s moderním a originálním designem. Hlavní roli zde hraje stěna složená asi ze 75 ocelových opakovatelně využitelných nádob ve tvaru šestiúhelníku. Do nádoby se vloží tělo zemřelého a přikryje se dřevěnými štěpkami a dalším přírodním materiálem. Po uzavření nádoby se do práce pustí bakterie a díky dokonalému mikroklimatu rozloží tělo zhruba za 30 dní. Vznikne přibližně metr krychlový organické půdy, která může pomoci například k zalesňování poškozených přírodních oblastí. Ale rodina si může půdu samozřejmě odnést i domů a použít k vysazení květin nebo stromu. Symbolicky se tak vyhaslý život stane životem novým.

Lidský kompost jako nový trend v pohřebnictví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!