Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bičování / foto: shutterstock

Země, ve kterých vám za džíny hrozí rány bičem

Člověk by si ani nepomyslel, kam až může sahat politika nebo co všechno mohou politici ovlivnit. Zatímco u nás stojí nad zákony, které dodržujeme, v některých zemí dokonce určují, co se smí a nesmí nosit.

Pokud jste si mysleli, že nás u nás vláda nebo poslanci ovlivňují až příliš, to jste asi neslyšeli o zemích, jako je Severní Korea nebo Súdán. Třeba právě zde se politika míchá i do světa módy a jsou zde stanovená pravidla, přes která se nemůže projít. I když se týkají “jen” kalhot nebo sukní.

Tradiční oděv

Severní Korea zakazuje ženám nosit kalhoty

Kalhoty – pro nás naprosto běžný módní kousek, který nosíme do obchodu, do práce i na rande. Severní Korea má však na tento model zcela jiný názor. Tedy pokud jej oblékají ženy. Jestliže byste zde kalhoty nosily (nebo případně jiné kousky ze “západního stylu”), rovnou byste nastoupily na nucené práce nebo by vás dostihly vysoké pokuty.

Je však třeba konstatovat, že s postupem let a dobou, která jde tak nevyslovitelně rychle dopředu, se i zde začínají tyto zákony a názory rozvolňovat a ženy se z pohledu oblékání nestávají tolik utlačovanými.

V Súdánu rány bičem

I v Súdánu se hodně řeší takzvaný “západní styl”. Podle statistik zde bylo několik žen odsouzeno za to, že jejich oblékání zmiňovaný styl byť malinko připomínalo. Nebyly však odsouzeny do vězení (to by pro ně nebylo takové ponížení). Dostaly pokutu rovnající se čtyřiceti ranám bičem.

Žena v Súdánu

Možná si říkáte, že je to případ pocházející z dávné historie, ale není tomu tak. K tomuto případu došlo před sedmi lety, tudíž mluvíme o poměrně “čerstvé” záležitosti. [1]

V Íránu pouze tradiční čádor

Pojďme se přesunout do Íránu, kde se také klade na oblékání velký důraz. Povolen je prakticky jen tradiční úbor čádor a za jiné oblečení může ženy sebrat policie, udělit jim nemalou pokutu nebo je na chvíli posadit do vězení. Řada žen to však stejně riskuje a místo nevkusného čádoru si vezme upnutý kabátek nebo uváže na hlavu šátek.

Zdroje:

[1] https://zena.aktualne.cz/moda/nosit-cokoliv-se-nam-zlibi-zeme-kde-zeny-tuto-vysadu-nemaji/r~f587db4e023c11ebb0f60cc47ab5f122/

Země, kde se móda ovládá politiky. Kde vám za džíny hrozí rány bičem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!