Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Modrý motýl / foto: shutterstock

Překvapivé zajímavosti z motýlí říše

Motýli jsou nádherní tvorové, kteří nám umí vykouzlit úsměv na rtech. Mají však mnoho překvapujících stránek a také zajímavou minulost.

Věděli jste, že motýli jsou tu už od dob dinosaurů a že v Japonsku jsou dva motýli poletující kolem sebe znamením manželského štěstí? Pojďte o nich zjistit další zajímavá fakta!

Super oči a dlouhé migrace

Motýlí oči jsou složeny až z 18 000 samostatných zrakových jednotek s řadou vychytávek. Nejen, že je motýl schopný vnímat i velice nepatrný pohyb a určit jeho vzdálenost, ale nemusí ani pohnout hlavou, jelikož jeho zorné pole pokrývá téměř 360°. Umí tedy vnímat dění před sebou i za sebou. Motýli neumí regulovat svou vnitřní teplotu, a tak někteří tráví mrazy ve stavu hibernace a další se vydávají za teplem do teplejších krajin. Monarcha stěhovavý se vydává každou zimu na cestu dlouhou 5 000 km ze Severní Ameriky až do Mexika, cesta jim trvá tři měsíce a žádný jiný motýlí druh tohle nedokáže.

Obří motýl

Vyhynutí dinosaurů je jejich práce

Existuje teorie, že motýli způsobili vyhynutí dinosaurů! Obří apetit housenek, které se živí výhradně rostlinami, prý způsobil to, že býložraví dinosauři umírali hlady, což v důsledku vedlo k postupnému vyhynutí i masožravců. Většina motýlů je naprosto tichá, výjimkou je ovšem lišaj smrtihlav. Ten v případě ohrožení vydává krátké pisklavé zvuky připomínající myš. Za tuto schopnost vděčí vzduchovým vakům, ze kterých v případě potřeby vypouští vzduch přes membránu. Predátor se často pištění často lekne, povolí sevření a motýl má šanci na únik.

 

Motýlí louka

Ukrytá energie a pracovitost

Motýlí křídla fungují jako takové živé sluneční kolektory. Proto se motýli rádi vyhřívají na slunci. Jejich křídla totiž dokáží vstřebat a využít energii až 17x lépe než solární panely. Svou energii soustředí na opylování květin a právem se řadí mezi největší opylovače hned po včelách. Jsou totiž schopni díky dlouhému sosáku proniknout i do dlouhých trubkovitých květů, kam se jiný hmyz nedostane. Prvenství si motýli udržují i v největší celkové křídelní ploše. Motýl Attacus atlas má křídelní plochu až 400 cm čtverečních, a to je nejvíc nejen mezi motýly, ale mezi hmyzem na světě vůbec.

Zdroj:

Časopis Epocha 16/2019

7 faktů, které jste o motýlech určitě nevěděli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!