Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčivé konopí / foto: shutterstock

Marihuana vyrobená z obyčejných kvasnic je žhavou novinkou genetického inženýrství

Marihuana, její pěstování a použití k léčení neduhů je velké téma. Novinkou v této oblasti je ovšem možnost si marihuanu vyrobit z kvasnic stejně jako Čechy tolik oblíbené pivo.

Látky s nekonečnou řadou účinků

Konopí obsahuje CBD (kanabidiol), což je nepsychotropní látka s řadou blahodárných účinků, působí proti zánětům, tlumí bolesti a křeče a ochraňuje nervové buňky. Je dokonce schválená jako vhodná léčba epilepsie, ale mohla by v budoucnu pomáhat i při cukrovce, roztroušené skleróze nebo různých psychických poruchách. Druhou důležitou látkou je THC (delat-9-tetrahydrokanabiol), to stojí za známým efektem marihuany. THC také potlačuje bolest a má léčivé účinky, ovšem může způsobovat také paranoiu, problémy s pamětí a má riziko psychotických onemocnění.

Konopí

Produkce potřebné složky

Vědci z biotechnologické společnosti v Bostonu dokáží produkovat geneticky upravené kvasnice, s jejichž pomocí lze získat důležité složky konopí, včetně psychoaktivní složky tetrahydrokanabiolu, neboli THC. Poptávka stále roste a pěstírny nestíhají a navíc uzavřené nasvícené prostory spotřebovávají obrovské množství energie. Zdá se tak mnohem jednodušší a efektivnější vyrobit právě jen tu jednu žádanou složku. A to z obyčejných kvasnic. Funguje to tak, že pomocí genetického inženýrství se kvasnice upraví tak, že obsažený cukr se při kvašení nezmění v alkohol, ale v další chemické látky, z nichž za pomoci přidaných enzymů vzniká THC. V Berkeley jsou také schopni z jinak upravených kvasnic získat i CBC.

Kvasnice

Ukrytá tajemství odhalí podrobná analýza

Výsledkem těchto experimentů jsou chemikálie, které jsou údajně velmi kvalitní a vhodné jak pro lékařské, tak pro komerční účely. Bonusem jsou samozřejmě nízké náklady a ochrana životního prostředí. Takzvaná syntetická biologie by mohla způsobit ve farmacii opravdovou revoluci, nechme se překvapit.

Zdroje:

Časopis Epocha 16/2019

https://www.pestujtejednoduse.cz/kvasnice-thc.html

Marihuana vyrobená z obyčejných kvasnic

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!