Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dítě a krabice / foto: shutterstock

Ve Finsku ukládají děti do krabic - pro jejich dobro

Většina žen v těhotenství se na příchod miminka důkladně připravuje a chystá vše dopředu. To jim dodá vnitřní klid a pomůže jim aspoň částečně zvládat příval hormonů a starostí spojených s péčí o novorozeně.

Jak to bylo na počátku?

Před několika lety v některých zemích to ale nebylo jednoduché. Jednou z nich bylo Finsko. Doba nebyla lehká a nastávající matky potřebovaly pomoc. Dostávaly se do obtížné finanční situace. Potřebovaly motivaci k pravidelným návštěvám lékaře a cítit, že je někdo podporuje v nelehké roli, která je čekala. A tak Finové přišli s vynálezem, na který jsou dodnes náležitě pyšní. Je to uvítací balíček Baby box. Poprvé se tento nápad navrhl v roce 1937. Tehdy se ve Finsku odhlasoval zákon o sociální pomoci pro nastávající matky. A v roce 1938 se tento návrh zrealizoval a k ženám čekajícím miminko, které byly v obtížné finanční situaci, začaly cestovat první uvítací balíčky. Původně byly určeny pro chudé matky, ale protože se návrh osvědčil a stával se populárním, tak v roce 1949 byl Baby box přiznán všem bez ohledu na jejich finanční situaci.

Baby box

Jaký byl záměr tohoto balíčku?

Tento druh podpory měl ženy motivovat k pravidelným návštěvám lékaře v těhotenství. To je totiž podmínkou pro jeho získání. Ukončených pět měsíců těhotenství a absolvování vyšetření, které nastávající mateřství provází. To mělo taky dalekosáhlejší dopad. Díky této motivaci se snížila kojenecká úmrtnost ve Finsku. Spousta dětí bylo zachráněno, a to právě kvůli prevenci. Mnoho novorozeňat vděčí za život tomuto nápadu s uvítacím balíčkem.

A co všechno kouzelné balení obsahuje?

Před několika lety jsme v krabici mohli najít převážně bílé látky, aby si maminky oblečky ušily samy. Dnes doba pokročila. Najdeme tam kompletní výbavičku do začátku. Od oblečení přes potřeby pro miminko. Navíc je tam i něco pro rodiče. Vložky, kondomy, lubrikační gel. Jako bonus krabice obsahuje matraci s neprosakujícím prostěradlem, takže v ní může prvních pár měsíců dítě spát.

Finsko může být právoplatně pyšné na svůj vynález. Ze statistik jde vidět, že úmrtnost novorozeňat se snížila na naprosté minimum. A to je chvályhodný výsledek.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/magazine-22751415

https://en.wikipedia.org/wiki/Maternity_package

Ve Finsku zavírají děti do krabic - pro jejich dobro

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!