Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šestý smysl / foto: shutterstock

Nevysvětlitelné jevy v podobě déjà vu a šestého smyslu

Jistě to také znáte. Přijdete na nějaké místo a máte pocit, že už jste tam někdy byli, přestože to není možné. Nebo máte nutkavý pocit něco udělat, bez zjevného smyslu, ale ve výsledku je to pro vás přínosné. Jak je to možné?

Nadpřirozené jevy

Déjà vu, šestý smysl nebo placebo efekt jsou předmětem mnoha vědeckých výzkumů. Věci jsou ovšem zatím stále bezradní, jsou to věci pohybující se na hraně nadpřirozena a neexistuje pro ně žádné vysvětlení. I moderní technologie jsou na vysvětlení těchto jevů zatím krátké. Věděli jste, že podle průzkumů zažilo pocit déjà vu někdy v životě více než 70 % světové populace?

Záhadná mysl

Záhadný šestý smysl

Je velice pravděpodobné, že jste se v určité situaci setkali s tím, že vám rozum říkal jednu věc, ale váš vnitřní hlas radil přesný opak. To byl váš šestý smysl. A co to vlastně je? Jedná se o nepopsatelnou, vědecky nepodloženou a nejasnou schopnost vnímání. Každý z nás ji přikládá jinou váhu, někdo šestý smysl téměř nevnímá, někdo na něj nedá dopustit. Velice často dobře funguje v případě ohrožení a nebezpečí. Někdo šestý smysl pojmenovává intuicí. O té se vyjádřil i Albert Einstein (1879 – 1955), který řekl, že jediná skutečně hodnotná věc je právě intuice. Dokonce podle jedné studie se vysoce postavení manažeři častěji rozhodují na základě vnitřní předtuchy než podle analýzy dat.

 

Šestý smysl u zvířat

Zajímavé je, že šestý smysl funguje také u zvířat. Při pozorování českých lišek obecných útočících na svou kořist němečtí vědci zjistili, že šance na úspěch se výrazně zvyšuje, pokud kořist skočí severovýchodním směrem. Tyhle psovité šelmy se podle všeho při lovu orientují podle magnetického pole Země. Vědci dodnes také nepřišli na to, proč a podle čeho žáby předvídají počasí nebo proč mají koně schopnost předvídat nebezpečí.

Záhadné myšlení

Tohle už jsem viděl

Prožít déjà vu znamená nabytí intenzivního pocitu, že danou situaci již člověk prožil nebo viděl. Většinou se to přikládá za vinu snu nebo pocitu, že už to bylo prožito v minulosti. Přestože se všemožní učenci a vědci snažili tento fenomén objasnit, nikdo zatím nebyl úspěšný. Asi nejblíže vysvětlení je fakt, že člověk využívá svůj mozek pouze z 10 procent a schopnost déjà vu může být malinký pohled do budoucnosti. Kdo ví.

Zdroje:

Časopis Epocha 16/2011

Nevysvětlitelné jevy v podobě déjà vu a šestého smyslu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!