Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potkan / foto: shutterstock

Zajímavosti, pravdy a nepravdy o potkanech

Každý potkaní pár přivede za rok na svět až 55 mláďat. Takže jich máme mezi sebou víc než dost. Pojďte se s námi podívat, co je na nich zajímavé a jaké nepravdy o nich kolují.

Potkaní život

Potkani jsou trochu větší než krysy, nemají tak dlouhý ocas ani tak špičatý čumák. Lidé se jich dost štítí a například v Praze jich žije 5 na každého občana. Dožívají se v průměru jen jednoho roku, během něhož však až pětkrát porodí mladé. Potkani výborně plavou, skáčou i šplhají. Svými čelistmi dokáží vyvinout tlak až 1 800 kilogramů na centimetr čtvereční. Dokáží se tedy prokousat i železobetonovou stěnou. Potkani jsou výteční plavci, dokáží nepřetržitě plavat i několik dní. Vydrží dlouhodobé mrazy i sužující tropická vedra.

Potkani

Nepravdy o potkanech

O potkanech koluje spousta mýtů a nepravd. Například to, že potkaní ocas je studený, lysý a slizký. To však mohou tvrdit jen lidé, kteří si na něj nikdy sami nesáhli. Ocas je totiž pokrytý štětinovitou srstí a má obvyklou teplotu těla. Mimo jiné slouží potkanům při lezení v komplikovaném terénu. Také se říká, že potkani jsou nečistá zvířata. Ovšem opak je pravdou. Potkani jsou totiž velmi čistotní a pečlivě dbají o svou hygienu, přestože se živí nejrůznějším odpadem.

Potkan

Bizarní skutečnosti

V Pacově nedaleko Jihlavy funguje hotel pro doma chované potkany, který nabízí lidem hlídání v době dovolených nebo prázdnin. Poplatkem je sáček krmiva, na které je zvířátko zvyklé. Ohledně potravy potkanů je zajímavá další skutečnost. Pokud si potkan neustálým kousáním nebrousí své stále dorůstající a přiostřující se zuby, může zahynout hladem. Smrt jim může přivodit také rozladění a strach. Stačí jeden potkan z jiné kolonie, který bude běhat kolem cizince v neustálém kruhu, a vetřelec v děsu pojde během dvou až tří minut.

Zdroje:

Časopis Epocha 6/2009

Zajímavosti, pravdy a nepravdy o potkanech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!