Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Houby / foto: shutterstock

Nejpodivnější houby světa ovlivňující zdraví i psychiku

Každý z nás zná hřiby, lišky nebo muchomůrky, ale existují také neuvěřitelné houby, které v našich lesích sice nenajdete, ale je určitě zajímavé se o nich něco dozvědět. Lahodí totiž jen oku, jíst je určitě nedoporučujeme.

Lošákovec s obsahem látky podobné heparinu

Heparin je látka, která se získává z masové tkáně zvířat. Snižuje srážlivost krve a ve větších dávkách způsobuje podráždění, zhoršenou funkci průdušek, horečky a hrozí i vykrvácení. Lokášovec palčivý, konkrétně jeho sytě červené výměšky mají stejné účinky právě jako heparin. Díky tomu si vyslouží houba přezdívku ďáblův zub nebo krvácivka. Houba je doma v Severní Americe, ale rozšířila se i na zbytek planety, kde se jí daří pod jedlemi a borovicemi. V současné době ji můžete výjimečně najít i u nás, ale vyskytuje se zejména v Itálii, Německu, Skotsku, Norku nebo v Íránu i Koreji.

Lošákovec

Svítící a halucinogenní helmovka

Druh hub helmovky mají více než 500 druhů. Nejpodivnější z nich je Mycena cyanorrhiza, modravá houba, kterou nepřehlédnete ani v noci. Vyskytuje se v Brazílii a Japonsku a vydává modravé až zelené bioluminiscenční záření. Přestože není jedlá, někteří lidé ji sbírají pro její halucinogen psilocybin.

Helmovka

Jedlá nejedlá psivka

Psivka je houba tenká, se žlutou barvou zářící nohou a maličkým tmavým kloboukem. Díky svému tvaru si vyslouží pikantní pověst spojenou se sexuálním veselím. Vypadá totiž jako malý penis. Psivka je velice přitažlivá pro veškerý hmyz. Díky své vůni si zajistí, že tito malí tvorové roznesou po okolí výtrusy ve svých žaludcích. Psivku najdete v létě a na podzim po celé Evropě i Severní Americe. V našich končinách je psivka považována za nejedlou houbu, ovšem v kuchařce amerického státu Západní Virginie na ni najdete recept. Její vajíčka se jedí loupaná a smažená.

 

Zdroj:

Časopis Epocha č. 17/2011

Nejpodivnější houby světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!