Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přenos hlasu / foto: shutterstock

Psychologie objasňuje, proč se nám nelíbí zvuk našeho hlasu

Většina z nás pociťuje při poslechu vlastního hlasu nepříjemné pocity, ostych až stud. Zkrátka nejsme spokojeni s jeho barvou, tónem ani hloubkou. Proč tomu tak je a co nás vede k těmto neblahým pocitům?

Pokud nejsme profesionální herci nebo zpěváci, kteří se svým hlasem umí pracovat a znají veškeré možnosti svého hlasového rozsahu, bývá nám většinou nepříjemné slyšet se v reprodukované podobě. Ať už z diktafonu nebo z natočeného videa, zvuk, který se line z našich úst, zní našemu sluchu nelibě. Většinou v těchto chvílích zažíváme pocity zmatenosti až rozhořčení, naše představa je totiž zcela odlišná od našeho vnímání.

Hlasový projev

Rezonující kosti

Jak potvrzuje řada psychologů, velkou roli v celé záležitosti hrají různé psychologické a fyziologické faktory. Mozek totiž vnímá tón našeho hlasu zcela odlišným způsobem, než při pozdější interpretaci. V průběhu řeči je tón vysílán do mozku jak zvenčí, díky přenosu vzduchu, tak i vnitřně, díky rezonanci kostí. A právě rezonující kosti mohou za odlišné vnímání vlastního hlasu. Když později znovu posloucháme náš hlas, postrádáme v něm nízké frekvence, které během přenosu vzduchem příliš nevnímáme. Náš hlas nám tedy zní divně a působí na naši psychiku nepříjemným dojmem.

Neschopnost rozlišit vlastní hlas

Silke Paulmann, psycholog z University of Essex, vysvětluje: "Zníme si ostřeji, než si myslíme, a to nesplňuje naše vnitřní očekávání. Svým hlasem utváříme svoji identitu a když se znovu posloucháme, zdá se, že to opravdu nejsme my. "

To také potvrzuje studie z roku 2013, během které měli účastníci hodnotit několik zaznamenaných hlasových vzorků. Nevěděli však, že mezi nimi byl zamíchán i jejich hlas. Nevědomky mu tak dali  vyšší ohodnocení právě proto, že ho nepoznali jako svůj vlastní. 

Mluvený projev

Odhalené pocity

Podle výzkumu provedeného v psychologické oblasti nás navíc náš hlas rozrušuje, protože odhaluje stránky osobnosti, které při běžném mluvení nezaregistrujeme. Může jít například o úzkost, nerozhodnost, hněv a mnoho dalších. Nelze se tedy divit, že raději než svému hlasu nasloucháme někomu jinému.

 

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/34002/perche-il-suono-della-nostra-voce-non-ci-piace-la-psicologia-ce-lo-spiega

https://psycnet.apa.org/record/1966-10071-001

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24386714/

https://psycnet.apa.org/record/1968-03920-001

 

 

Psychologie objasňuje, proč se nám nelíbí zvuk našeho hlasu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!