Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voják z KLDR / foto: Astrelok / Shutterstock.com

Informace, ze kterých mrazí. Špion se ozval přímo z KLDR

Diváckou cenu mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět získal v tomto roce film dánského režiséra Madse Brüggera Krtek.

Proč si Krtka pustit?

Označení krtek je používáno pro tzv. dvojitého agenta, tedy člověka, který působí pro protistranu uvnitř organizace, pro niž pracuje. V tomto smyslu pojednává snímek o infiltraci poměrně nenápadného dánského kuchaře v invalidním důchodu Ulrika Larsena do Mezinárodního svazu přátel KLDR a následných cestách do této pro některé zanícené komunisty země zaslíbené. Tento snímek rozhodně stojí za zhlédnutí nejen proto, abychom si byli schopni představit, kam by v extrémním případě mohlo dospět naše přátelství se Sovětským svazem na věčné časy, pokud by mu neučinila přítrž sametová revoluce, ale také pro představu o tom, čeho je schopen totalitní režim skrývající se za zástěrkou propagandy.

Tajný agent

A čeho je tedy schopen režim v KLDR?

Podle autentických nahrávek z jednání Krtka a nastrčeného herce s nejvyššími představiteli Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) se zdá, že úplně všeho. Velmi detailně promyšlený obchod se zbraněmi a drogami měl vyústit ve vybudování podzemní továrny na výrobu zbraní v srdci jednoho zapadlého afrického ostrova, která měla zásobovat bohatého obchodníka „pana Jamese“, jež měl v úmyslu podporovat jejich prodejem země nacházející se ve válečném konfliktu s Izraelem. Ke spolupráci s nastrčeným obchodníkem se zavázaly korejské vládní špičky. Právě těmi bylo dokonce navrženo rozšíření obchodu se zbraněmi na trojstranný byznys zahrnující jak zbraně, tak drogy.

Obchod se zbraněmi

Více než neuvěřitelné

Čím déle se na snímek díváte, tím důrazněji jste nuceni si uvědomit zrůdnost korejského režimu, který je opravdu schopen všeho, ale zároveň čelíte strachu z představy, kam až může jeho snaha o ovládnutí klíčových světových obchodních styků dojít a děsí vás uvědomění, kolik válečných konfliktů je zprostředkovaně režimem KLDR podporováno a kolik lidí bude ještě muset zemřít v důsledku konzumace drog nesoucí příjmy režimu systematicky ničícího svoje občany.

 

Zdroje:

https://www.jedensvet.cz/2021/

https://is.muni.cz/th/257346/fss_m/Blinka_magisterska_prace_final.pdf

Informace, ze kterých mrazí. Špion se ozval přímo z KLDR

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1