Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dracéna a její pěstování / foto: shutterstock

Dracéna patří k moderním pokojovkám. Jak ji pěstovat?

Domácnost bez pokojových rostlin by byla nudná a truchlivá. Proto si ji oživte dracénou – moderní pokojovou rostlinou, která vám nevykvete do všech barev duhy, přesto vnese do domu krapet elegance i exotiky.

Dalo by se říct, že dracéna patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám u nás. Člověka nadchne svou jednoduchostí i tím, že toho nevyžaduje příliš mnoho od svých pěstitelů. Je však pravdou, že se i při pěstování dracény můžeme dopustit několika chyb, jež ji mohou stát bohužel i život. Proto si ji pojďme trochu blíže představit a zjistit, jak se o ni správně starat.

Pěstování dracény

Až z dalekého Madagaskaru

Věděli jste, že dracéna pochází až z dalekého Madagaskaru? Ve “volné přírodě” ji však najdete také v Asii nebo v jiných částech Afriky, kde si to doslova zamilovala. I když ale pochází z tropických, ne-li subtropických oblastí, naše podnebí je jí taktéž velmi sympatické. Hravě zvládne přežít v podmínkách, kdy se teplota pohybuje kolem patnácti až pětadvaceti stupňů. Pokud ji umístíte na správné stanoviště, vyrůst může až do výšky dvou metrů. Zaplnit tak může třeba prázdný roh ve vašem obýváku.

Dracéna

Rostlina, která má ráda rozmazlování

I když má ráda sluníčko, nemusíte ji mít nutně na přímém světle. Vystačí si i se stinným stanovištěm. Snadno si přivykne, její umístění jí tedy vrásky příliš nepřidává. Co jí však dává zabrat,  je častá změna místa. Proto si dopředu ujasněte, kde ji chcete mít. Pokud s ní budete neustále hýbat, začnou jí žloutnout a usychat listy. Tímto dává najevo svou nespokojenost.

Sluneční paprsky ji mnohdy nespálí, i když může se tak stát. Na druhou stranu umístění do extrémně tmavého rohu může způsobit blednutí jejích listů. Volte proto ideálně nějakou zlatou střední cestu.

Hned po přesunu do vašeho domova ji přesaďte do substrátu, který je bohatý na humus. Přesazujte ji poté vždy na jaře. Co se týče zálivky, během zimy se zalévá jen mírně, v období vegetace je zálivka častější s tím, že se každých čtrnáct dní přihnojí ideálně tekutým hnojivem.

 

Zdroj:

https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-pestovat-dracenu-aby-nas-prerostla-23585.html

Dracéna patří k moderním pokojovkám. Jak ji pěstovat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!