Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
DNA / foto: shutterstock

Za to, jací jsme, nemohou jen naše geny. Vinu hledejte i v životním prostředí

Od svých rodičů dědíme každý jedinečnou kombinaci chromozomů. Právě ty rozhodují o tom, jakou budeme mít barvu očí, k jakým nemocem budeme náchylní i to, jak se zvládneme třeba vypořádat se stresem.

Faktory prostředí nás ovlivňují stejně jako geny

To, že vše nebude pouze v genech, tušíme už dávno. Vždyť například lze vypozorovat, že traumata prožitá v koncentračních táborech ovlivnila nejen samy aktéry, ale i celé další generace. A právě vztahy mezi genetickou výbavou a zapínáním a vypínáním určitých genů v závislosti na faktorech prostředí zkoumá epigenetika. Jeden moderních vědních oborů na pomezí biologie, antropologie, sociologie a psychologie.

Genetika

Co všechno je možné zdědit epigeneticky?

Jasná představa prozatím neexistuje a mechanismus přenosu epigenetické informace je vědcům prozatím skryt. Přesto však existují vlivy životního prostředí rodičů, které významným způsobem ovlivnily i jejich děti. Jakým způsobem však k přenosu těchto informací do zárodečných buněk, tedy spermií a vajíček došlo, není doposud známo. Možná cesta může vést přes střevní mikroflóru, kterou také ve velké míře dědíme od rodičů, protože s nimi sdílíme stejné prostředí. Právě složení střev může nejen u lidí, ale i u pokusných zvířat, ovlivnit, zda budou či nebudou obézní. Na tom se již některé společnosti snaží vydělat prodejem tablet s vhodným typem střevních bakterií ovlivňujících metabolismus tak, že u něj nedojde k obezitě.

Dědičnost

Stres rodičů ovlivňuje i jejich děti

K tomuto závěru dospěli dokonce čeští vědci. Je ale velmi těžké rozhodnout, co se vlastně v tomto případě z rodičů na děti přenáší a jakým způsobem mechanismus přenosu vlastně funguje. Jako možné vysvětlení se zdá i fakt, že plod již během těhotenství dostává z těla matky jisté signály, na které jeho tělo reaguje. Přenos těchto signálů byl potvrzen již u generací laboratorních myší. Účel tohoto mechanismu je však výhodný z hlediska evoluce, protože umožňuje každé další generaci být připravena na podmínky, které potkaly tu předchozí, a lépe se s nimi vypořádat. S tím souvisí i nastavení metabolismu a využití energie.

 

Zdroje:

https://www.cdc.gov/genomics/disease/epigenetics.htm

https://www.nature.com/articles/hdy201054

Za to, jací jsme, nemohou jen naše geny. Vinu hledejte i v životním prostředí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!