Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Australský ovčák / foto: shutterstock

Australský ovčák je výjimečné psí plemeno, které musíte mít doma

Uši i srst vlající ve větru. Hra svalů, která pod záplavou tříbarevných dlouhých psích chlupů není vůbec vidět. To je australský ovčák, plemeno, které rozhodně stojí za pozornost.

Přemýšlíte o novém členu rodiny?

Dětí už máte dost a raději byste něco méně náročného? Co třeba psa? Australský ovčák je jako stvořený právě pro rodiny s dětmi, které zvládne krásně udržet na jednom místě podobně jako třeba slepice anebo ovce, k jejichž hlídání byl ostatně vyšlechtěn. Kde se vzal australský ovčák?

Australan ze Spojených států

Australský ovčák oproti všem předpokladům nepochází z Austrálie. Jde o plemeno středního vzrůstu s inteligentním pohledem, které bylo vyšlechtěno ve Spojených státech. Teprve odtud se dostalo do Austrálie, která mu dala jméno. Primárně jde především o pasteveckého psa. Je vytrvalý, houževnatý, ale zároveň hravý a přátelský. Australský ovčák má dobráckou povahu a rád plní pokyny svého pána. Potřebuje však dostatek pohybu a dlouhé procházky v přírodě.

Australský ovčák

Při výchově buďte důslední

Australský ovčák nepotřebuje přílišnou přísnost, jistá důslednost se však při jeho výchově vyplácí. Jestliže mu dopřejete nudu, bude vymýšlet doslova psí kusy, kterými by zaujal vaši pozornost. Velmi důležitá je u něj včasná socializace a adaptace na přítomnost jiných psů a zvířat. Australský ovčák se rozhodně hodí i na různé psí aktivity, od agility, po frisbee či tanec se psem. Vše si nadmíru užívá a vychutnává každý okamžik, po který se mu věnujete. Jestliže jeho výchovu nezanedbáte, může se z něho stát dokonalý psí parťák pro vaši rodinu i hlídač, který se postará o váš majetek. Zkrátka rodinný pes, který je i právoplatným členem společenství, které jej přijalo za svého. Z hlediska životního prostoru zvládne ve výjimečných případech i panelákový byt, mnohem lépe mu ale bude v domku se zahrádkou, na kterou si bude moci občasně vyběhnout.

 

Zdroje:

https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/dog-breeds/australian-shepherd

https://www.asca.org/

 

Australský ovčák je výjimečné psí plemeno, které musíte mít doma

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!