Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skvělí kuchaři / foto: shutterstock

Gastronomická zařízení hlásí zoufalý nedostatek personálu

Provozovatelé restauračních a ubytovacích zařízení bojovali s covidovými opatřeními a zákazy a nyní bojují s nedostatkem personálu.

Přežili lockdown a bojují o přežití dál

Několik měsíců v nedávné době se podepsalo na podnikání v gastronomii všeobecně. Ať už se jednalo o majitele nebo personál, všichni byli postaveni do situace, že vlastně nikdo nevěděl, co přesně bude. Ano, mnoho podniků se pružně přizpůsobilo právě platným vládním omezením, někde to bohužel ale nešlo. Co to znamenalo? Omezení nebo uzavření podniku, nezřídka i propouštění.

Zavřený podnik
Zavřený podnik – Zdroj: Shutterstock.com

Kuchaři jsou raději ve fabrikách

Propouštění v době nuceného zavření restauračních provozů a ubytovacích zařízení znamenalo, že si mnoho zaměstnanců z oblasti gastronomie našlo zaměstnání zcela mimo obor. A tady nastává problém. Už se bojí vrátit. Situace kolem covidu je stále nejistá, nikdo neví, s čím se naše vláda zase předvede. I když zaznívají slova, že k uzavírání podniků již nedojde, člověk nikdy neví. Kuchaři, servírky, číšníci, ale i pomocný personál kuchyně nebo pokojské tak volí jistou práci.

Jak vrátit personál do gastra

Jak vrátit personál do gastra? Otázka hodna výroku být, či nebýt? Zaměstnavatelé nemohou navýšit nástupní platy z toho důvodu, že na to zkrátka nemají. Bude trvat poměrně dlouhou dobu, než se jednotlivé podniky vzpamatují, takže o tom, že by přitáhli personál zpět nárůstem mzdy, je jaksi mimo reálné možnosti. Nejspíš nezbývá než doufat, že se hysterie kolem covidu uklidní a podobné taškařice jako tvrdý lockdown a s ním spojené nucené uzavírání podniků již nenastane. Kuchaři se vrátí ke svým pánvičkám, servírky a číšníci se zase budou vesele usmívat na hosty a i ostatní se vrátí tam, kde před blázincem jménem covid pracovali.

 

Zdroj:

https://www.penize.cz/podnikani/428142-dalsi-rana-pro-restaurace-nejsou-lidi!

 

Gastronomická zařízení hlásí zoufalý nedostatek personálu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!