Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Snowboarding / foto: shutterstock

Nejoblíbenější zimní sporty a co jste o nich možná nevěděli

In-line brusle a kolo jsme zazimovali a z kůlny naopak vytáhli typické nástroje pro zimní radovánky. Zimní sezona je totiž v plném proudu, proto se pojďme seznámit s tím, co máme nejvíce v oblibě.

Každým rokem se s prvním sněhem děti nadšeně vyženou z domovů se sáňkami a boby v rukou. Mimochodem, věděli jste, že i bobování či sáňkování je bráno jako regulérní sport? Sice dříve se používaly jako forma dopravy, ale když se lidé stali nezávislými na těchto „dopravních prostředcích”, dostaly se boby a sáňky do profesionálních soutěží. V disciplíně pak dominovali Švýcaři, Američané a mimo jiné i Němci.

Lední bruslení má ve své historii českou stopu

Sáňková a bobování se však řadí spíše k dětským radovánkám. Dospělí se raději uchylují k lednímu bruslení, které je s námi už od nepaměti. Moderní provedení bruslí, jaké známe dnes, mají na svých bedrech Američané. Do historie tohoto sportu jsme se však velkou měrou zapsali i my. A to díky Petrovi Barnovi, kterému se vůbec poprvé v celé historii zimních olympijských her podařilo provést trojskok na ledě. Panečku, to byla podívaná!

Lední bruslení
Lední bruslení – Zdroj: Shutterstock.com

Lyžování dříve pro účely dopravy

Podobně jako zmiňované sáňky nebo boby, i lyže původně sloužily především pro účely dopravy. Využívaly se hlavně ve Skandinávii, kde se na ně nezapomínalo ani při plánovaném lovu. Později se forma dopravy stala takzvaným vojenským lyžováním, při kterém se střetli bojovníci skandinávských zemí. A jak šel čas, z lyžování se nakonec stala regulérní sportovní disciplína, ve které původně dominovali Francouzi a Rakušané. Důvod byl prostý - k dispozici měli vysokohorské podmínky Alp.

Oblíbené lyžování
Oblíbené lyžování – Zdroj: Shutterstock.com

Snowboard jako sport s poměrně krátkou historií

Mezi nejoblíbenější zimní sporty se dnes řadí také snowboarding. Mnoho se o něm říct nedá, stále ještě mluvíme o poměrně nové sportovní aktivitě, která si však získala fanoušky po celém světě. I když dnes známe opravdu kvalitní prkna, která se vyrábí v nejrůznějších délkách a barvách, za jakési předchůdce současných snowboardů můžeme považovat bufetové podnosy svázané k sobě se šňůrami, kterými se desky ovládaly.

 

Zdroj:

https://www.extrastory.cz/co-mozna-nevite-o-5-nejoblibenejsich-zimnich-sportech-u-nas

Nejoblíbenější zimní sporty a co jste o nich možná nevěděli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!