Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rok 2022 / foto: shutterstock

Jak vydržet a dodržet novoroční předsevzetí

Je tu konec roku a s ním i každoroční novoroční předsevzetí. Dáváte si je? A zvládnete je dodržet?

Dáváte si novoroční předsevzetí?

Každý rok je to stejné. Na konci prosince tak nějak v myšlenkách probíráme uplynulý rok a plánujeme, že příští rok bude lepší. Uděláme to, nebo ono. V hlavě spřádáme plány, že příští rok přestaneme kouřit, najdeme si novou lásku, když ta poslední nevyšla. Odhodláváme se, že začneme hned od prvního ledna cvičit a hubnout a další podobné nesmyly, které sice znějí v hlavě jako brnkačka, ale po pár dnech v dalším roce se propadnou do ztracena. Bohužel.

Nový start
Nový start – Zdroj: Shutterstock.co

Jak plánovat, abychom svá předsevzetí dodrželi?

Chce to v první řadě stát nohama na zemi. Nestavět si vzdušné zámky a plánovat jen to, co jsme alespoň trochu schopni dodržet. Je hezké si říct, že přestanu kouřit, ale pokud nejste skutečně přesvědčeni, že to chcete, nedokážete to. To samé se týká hubnutí. Naplánujete si, že během příštího roku zhubnete dvacet kilogramů. Pěkná představa, jenže ono se to líp řekne, než udělá.

Dejte si takový plán, u kterého je alespoň jiskřička naděje, že se vám to může podařit. Neplánujte zhubnout dvacet kilogramů, naplánujte si třeba jen, že upravíte jídelníček. Omezíte sacharidy, přidáte více zeleniny k jídlu a začnete chodit na procházky. Kýžený efekt se pak dostaví sám. Budete se celkové cítit lépe, kila půjdou dolů a vaše novoroční předsevzetí ponese své ovoce.

Plánujte spíše menší věci. Nechce si to dávat velké cíle. Může se stát totiž, že zkolabujete hned na startu a i ostatní plánované změny ve vašem životě budou odsunuty ad akta x.

Plánování
Plánování – Zdroj: Shutterstock.co

Když už to nedodržíte, klidně se k tomu vraťte během roku

Když už se stane a nezačnete, jak jste si plánovali, hned od prvního ledna, nevzdávejte to. Ono třeba osmý leden, nebo klidně dvanáctý březen jsou taky dny, kdy by s tím šlo začít.

Jednoduše řečeno, plánujte s rozvahou a zdravým rozumem. Nevzdávejte to a myslete na to, že jste si to na sebe vymysleli sami.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/novorocni-predsevzeti-hubnuti-jidlo-vanoce-novy-rok.A200102_115833_domaci_lesa

Jak vydržet a dodržet novoroční předsevzetí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!