Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční kaktus / foto: shutterstock

Vánoční kaktus – zimní kráska kvetoucí o Vánocích

V období adventu se všichni vydávají pro vánoční hvězdu, která zase od loňska nevydržela, i přesto, že jsme vyzkoušeli všechny osvědčené postupy. Vánoční kaktus je mnohem odolnější a zvládne i hrubé zacházení.

Vánoční kaktus vydrží napořád

Kvetoucí vánoční kaktus vhodně ozdobí parapet i štědrovečerní tabuli. Přitom není vůbec náročný na pěstební podmínky. Ideální pro něj je chladnější místnost, ve které nemusí být ani příliš mnoho světla. Vysoké teploty a mnoho světla dokonce zabraňují jeho kvetení. Jestliže si chcete krásné květy vánočního kaktusu užít přesně na Štědrý den, je dobré zhruba 14 dní před ním kaktus umístit do místnosti s teplotou pod 20 °C. Dobré je také omezit zálivku. Kaktus je sám o sobě náchylný k přelití, v období květu ocení sušší substrát ještě více. Jestliže mu přemokříte kořeny, mohou začít uhnívat, což později povede k úhynu celé rostliny. V období vegetace stačí kaktus zalévat přibližně jednou týdně.

Vánoční kaktus
Vánoční kaktus – Zdroj: Shutterstock.com

Jak na opadávání poupat?

Vánoční kaktus vám sice krásně nasadil na květ, ale poupata začala najednou zničehonic opadávat. Hledáte zděšeně, v čem může být příčina? Opadávání poupat je známkou suchého vzduchu v místnosti. Proto kaktus přemístěte anebo vlhkost zvyšte například doplněním vody do odpařovačů či rozvěšením mokrých hadrů po místnosti.

Jak se liší vánoční a velikonoční kaktus?

Na první pohled je jen těžko rozeznáte. Ve skutečnosti jde ale o úplně jiné rostlinné druhy. Květy velikonočního kaktusu nemají na rozdíl od toho vánočního více pater a listy jsou u vánočního kaktusu spíše špičatější. Samozřejmě liší se i doba kvetení. Zatímco vánoční kaktus má tuto sezónu uprostřed zimy, ten velikonoční kvete brzy na jaře.

 

Zdroje:

https://www.almanac.com/plant/christmas-cactus

https://www.farmersalmanac.com/thanksgiving-cactus-christmas-cactus-73148

 

Vánoční kaktus – zimní kráska kvetoucí o Vánocích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!