Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Armwrestling / foto: shutterstock

Češi patří ve sportu zvaném armwrestling pořád k absolutní celosvětové špičce

Armwrestling, který je znám i jako sportovní páka, má své příznivce a závodníky napříč celým světem. Čeští závodníci v armwrestlingu stále patří k těm světově nejlepším.

Co to vlastně je armrestling?

Sportovní páka, sport pro silné chlapy dalo by se říct. Někdy jste třeba viděli někde v hospodě, jak se dva chlapi snaží vzájemně přetáhnout v páce. Účelem tohoto sportu je, že dva nebo dvě, je to sport ve kterém se utkávají i ženy, položí lokty na podložku, chytí se vzájemně dlaněmi a snaží se soupeřovu ruku dostat na podložku, na stůl. Soutěží se s pravou, nebo naopak levou rukou. Má to svá pravidla a na vše dohlíží rozhodčí.

Armwrestling
Armwrestling – Zdroj: Shutterstock.com

Patříme ke světové špičce

Od roku 2000, kdy na mistrovství světa bral zlato český sportovec František Živný, jsou Češi ve světě armwrestlingu pořád tvrdými soupeři a často se objevují na nejvyšších příčkách v evropských i světových soutěžích.

V nedávné době proběhlo v Maďarsku mistrovství světa. Světového klání v páce se zúčastnilo šest závodníků z České republiky. Dle pořadatelů letos do Maďarska na MS v armwrestlingu dorazilo více jak 1000 závodníků ze 46 zemí. Naši reprezentanti tak srovnali své síly se skutečně značnou účastí. Naše reprezentace si ze světového závodu přivezla hned čtyři drahé kovy. Skutečně velká gratulace všem závodníkům.

Co když chci zkusit armwrestling?

Pokud byste se o tento sport zajímali více a lákala by vás vidina účasti v evropských nebo světových soutěžích, není nic jednoduššího, než se obrátit na Českou asociaci armwrestlingu, kde dostanete informace o nejbližším klubu pákařů ve vašem okolí. Můžete si domluvit třeba i jen návštěvu na tréningu. Ovšem pozor, i pokud v hospodě přetáhnete takzvaně půlku kamarádů, neznamená to, že budete patřit k těm nejlepším.

Je to sport a vyžaduje posilování, trénování a výdrž.

 

Zdroj:

https://www.armwrestling.cz/

https://powerlifting.ronnie.cz/c-12458-frantisek-zivny-od-hospodskeho-rvace-az-k-titulu-mistra-sveta-ii.html

 

Češi patří ve sportu zvaném Armwrestling pořád k absolutní celosvětové špičce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!