Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Masopust / foto: Milan Sommer / Shutterstock.com

Masopustní veselí na několik způsobů. Kde zažijete ten nejlepší rej masek?

Masopust, ostatky, fašank nebo chcete-li končiny. Právě toto období již od Třech králů probíhá. A probíhat bude až do Popeleční středy.

Masopust byl pro lidi svátkem hodování a dobrého jídla. Protože po popeleční středě nastává 40denní půst. A my můžeme v únoru také na mnoha místech oslavit masopust a ochutnat dobré jídlo.

Masopustní průvod
Masopustní průvod – Zdroj: Artush / Shutterstock.com

Ostatky na Hané

Náš první tip na masopustní veselí se odehraje v autentickém prostředí hanáckého gruntu v Příkazech nedaleko Olomouce. Můžete se těšit na masopustní průvod s předáním ostatkového práva, na bohatou nadílku zabijačkových specialit, můžete se zúčastnit klání o nejlepší hanáckou tlačenku a jitrnici, jakou svět neviděl. K tomu všemu bude hrát i živá hudba. Akce proběhne 19. února mezi 10. a 16. hodinou. Vstupné činí 100 korun za dospělého a 80 korun za studenty a seniory nebo 60 korun za děti do 15 let.

Masopust v pevnosti Josefov

Do kalendářů si poznačte datum 26. února. To se totiž koná masopust v pevnosti Josefov nedaleko Hradce Králové. A program bude bohatý. Samozřejmostí je průvod městem, kdy průvodu požehná velitel pevnosti, dále nebude chybět slavnostní střelba, řemeslný jarmark s tradičními pochutinami a místním pivem „Josefovský Šancovák“, soutěže o nejlepší koblihy nebo třeba sklizeň jitrnic. Akce bude probíhat mezi 9. a 16. hodinou.

Oslava masopustu na Slezskoostravském hradě

Ani v Ostravě nesmí chybět masopustní veselí. Na Slezskoostravském hradě proběhne již tradiční akce s názvem Masopust na hradě. A i tady nás čeká nabitý program – masopustní rej, kejklíři, žongléři, masopustní soutěže a hry, čtení pohádek nebo divadlo. I zde nám k tomu zahraje živá hudba. A to samozřejmě není vše, i zde se můžete těšit na dobré jídlo a pití. Zkrátka pořádná zábava. Jen se přijďte přesvědčit v neděli 27. února mezi 9:30 a 17:00 na Slezskoostravský hrad.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust

https://nmvp.cz/prikazy/akce/ostatke-na-hane

https://www.pevnostjosefov.cz/udalosti/josefovsky-masopust-2022/

https://www.slezskoostravskyhrad.cz/cz/akce/147-masopust-na-hrade.html

 

Upozornění:

Všechny akce se řídí dle hygienických opatření vydaných vládou nebo ministerstvem zdravotnictví. Redakce neručí za to, že akce budou zrušeny. Než vyrazíte, ujistěte se například na webových stránkách pořadatele, že akce skutečně proběhne.

 

Masopustní veselí na několik způsobů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!