Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pohřeb / foto: shutterstock

Jak vyřešit dědictví, aby pozůstalí „neprodělali kalhoty“?

Přemýšlíte, jak to udělat, aby vaši dědici nemuseli platit po vaší smrti notáři vysokou odměnu a dědictví jim nepřidělávalo starosti? Pojďme se podívat, zda je lepší majetek zahrnout do dědictví, nebo jej darovat ještě před smrtí.

Kdo dědí a co přitom zaplatí?

Ze zákona majetek po vaší smrti dědí manžel nebo manželka a vaši potomci. Pokud bychom měli být co nejpřesnější, jednu polovinu majetku zdědí manžel/manželka a o druhou polovinu se podělí rovným dílem manžel/manželka a společné děti. Pozůstalí neplatí ze zděděného majetku žádnou daň. Je však potřeba počítat s prací notáře, který si ji patřičně zaúčtuje. Obvykle si bere určitá procenta z celkové hodnoty dědictví. Tuto odměnu nařizuje vyhláška, a pokud je v dědictví nemovitý majetek, je potřeba počítat i s odměnou pro soudního znalce či odhadce, kteří hodnotu majetku určují. Pokud jsou v dědictví movité věci nebo automobil starší pěti let, postačí, když hodnotu určí dědici.

Zděděný automobil
Zděděný automobil – Zdroj: Shutterstock.com

Je lepší majetek darovat?

Někdy nastane situace, že chcete určitý majetek darovat konkrétní osobě. To se dá ošetřit dvěma různými způsoby. Prvním je napsání závěti, která by měla mít právní náležitosti a je nejlepší nechat ji sepsat nebo alespoň upravit od notáře. V závěti můžete určit, že např. vnuk po vás zdědí automobil, manželka dům se zahradou a dcera další majetek. Druhou možností je pak darování majetku ještě za vašeho života. To se řeší především u nemovitostí.

Darovaný dům
Darovaný dům – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud se rozhodnete darovat svůj dům či byt konkrétní osobě, která je s vámi příbuzná, bude osvobozena od daně z nabytí nemovitosti. Darovací smlouvu stačí sepsat podle obecného vzoru a nechat ověřit podpisy, ať už na Poště, u notáře či jinde. Od daně z nabytí nemovitosti bude osvobozena i osoba, která s vámi žila minimálně rok ve společné domácnosti – např. partner/partnerka, s nimiž jste neměli svatbu, ale žijete spolu tzv. „na hromádce“.

Na co si dávat pozor!

Darování nemovitosti s sebou nese i jistá úskalí, na které je potřeba dát pozor. Pokud darujete dům či byt, ve kterém plánujete až do své smrti žít, měli byste to ošetřit v darovací smlouvě tzv. věcným břemenem. V něm by mělo jasně zaznít, jaké podmínky při darování máte, do kdy chcete vy nebo někdo další v nemovitosti žít /např. vaše babička/dědeček apod.) a také kdo, kdy a jak bude platit poplatky spojené s nemovitostí.

Poplatky za dědické řízení
Poplatky za dědické řízení – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud by osoba, která získá váš dar, chtěla nemovitost prodat, měla by počkat alespoň 10 let od darování, nebo v nemovitosti minimálně dva roky před prodejem bydlet.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/je-lepsi-nemovitost-odkazat-nebo-darovat-oboji-ma-sva-rizika-80004

Jak vyřešit dědictví, aby pozůstalí „neprodělali kalhoty“?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1